Vandalisme op je werf: wie betaalt de rekening?

12/10/2016

Je bent aan het bouwen of verbouwen. Je werf krijgt het bezoek van vandalen die graffiti achterlaten of brokken maken. Wie betaalt in dat geval de rekening?

Als je het slachtoffer wordt van vandalen op je werf, kan je klacht indienen bij de politie, het parket of de onderzoeksrechter. De kans dat de daders gevonden worden (en ook nog eens voldoende geld hebben om de schade te betalen) is echter niet groot. Toch betekent dit niet dat je sowieso zelf opdraait voor de schade.

Je aannemer aansprakelijk?

Als je een zelfbouwer bent, kan je natuurlijk geen aannemer aansprakelijk stellen voor je schade. Werk je met een aannemer dan kan je dat soms wel. Blijf je tijdens verbouwingen wonen in je huis en komen er dan vandalen op bezoek, dan kan je aannemer zeggen dat jij instaat voor de schade door het vandalisme.

Kijk in het contract 

In het aannemingscontract dat je met je aannemer afsluit, kunnen afspraken staan over wie opdraait voor schade door vandalisme op de werf. Deze afspraken zijn –enkele uitzonderingen niet te na gesproken- ook geldig. Lees dan ook voor je met een aannemer in zee gaat zijn contract en algemene voorwaarden na. Ben je het er niet mee eens, vraag dan aan de aannemer of hij bereid is wijzigingen aan te brengen.

Neem een verzekering 

Vooraleer je met de nieuwbouw of verbouwing begint, kan je een ABR-verzekering afsluiten.  Zo’n verzekering verzekert schade die zich tijdens de bouwperiode voordoet aan het gebouw of aan derden. Deze polis kan ook vandalisme dekken. Meer over deze verzekering lees je hier. 

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Lees ook:

{{NEWSLETTER_BOX}}