Wie ruimt werf op: jij of de aannemer?

20/10/2016

Als je bouwt of renoveert, brengt dat altijd een hoop bouwafval en rommel met zich. Wie moet die opruimen? Kan je vragen dat je aannemer dat doet?

Bij het bouwen of verbouwen zijn er altijd een hoop verpakkingsmaterialen, bouwafval en diens meer die op de werf achterblijven. Wie staat er eigenlijk in voor de opruim daarvan? Kan je aannemer zeggen dat dit jouw taak is?

Je bouwt zelf 

Als zelfbouwer moet jij ervoor zorgen dat je werf opgeruimd wordt. Je kan dat ook niet verlangen van de leverancier van de materialen. Je kan van hem niet vragen (tenzij je uitdrukkelijk andere afspraken maakt) dat hij het verpakkingsmateriaal of de overschot terug komt ophalen.

Kijk in het aannemingscontract

Werk je met een aannemer, dan staat in de overeenkomst die je met hem afsluit (of in zijn algemene voorwaarden) allicht wie de werf moet opruimen. Wordt er niets in de overeenkomst vermeld, dan kan je om alle discussies te vermijden bijschrijven dat dit de taak is van je aannemer. 

Je kwam niets overeen 

Als je niets overeenkwam moet je aannemer de werf opruimen als hij ook de materialen leverde. Lever jij integendeel de materialen en moet je aannemer die alleen verwerken (jij levert bijvoorbeeld de vloertegels en je aannemer plaatst die alleen maar) dan sta jij in voor het opruimen van de werf. Je aannemer is in dat geval namelijk geen eigenaar van de materialen maar moet die enkel verwerken. Iets anders is het als de aannemer er echt een smosboel van maakt en de werf nodeloos vuil achterlaat.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}