Wat als er een rekenfout in de offerte van je aannemer staat?

7/09/2017 - Immovlan.be

Je krijgt een offerte van een aannemer waarin de verschillende deelposten van zijn opdracht worden aangegeven met daarbij een concrete prijs.  Bij de uiteindelijke optelling is je aannemer een post vergeten. Kan je vragen dat hij de werken uitvoert tegen de uiteindelijke (goedkopere) prijs?

In elke optelling kan wel eens een fout kruipen en dit bijvoorbeeld omdat een deelbedrag vergeten wordt of verkeerd wordt bijgeteld. Wat zijn je rechten als je aannemer zo’n vergissing maakt die in jouw voordeel is?

Je kan je er veelal niet op beroepen

Als je aannemer in zijn offerte de verschillende deelposten verkeerd optelde, kan je niet vragen dat hij de werken tegen de uiteindelijke (verkeerde) lagere prijs uitvoert. Het is nu eenmaal duidelijk dat het gaat om een vergissing, temeer omdat je de verschillende deelprijzen kon zien. De aannemer kan dus de prijs bekomen via een correcte optelling van jou vragen en zijn vergissing alsnog rechtzetten

De posten zijn niet gedetailleerd

Het wordt een andere zaak als de aannemer enkel een verkeerd eindcijfer op je offerte zet en hij geen concrete bedragen bij de deelposten zette (hij zette die bijvoorbeeld enkel op een interne berekening die hij maakte en die hij je niet meestuurde). In dat geval kan je wel vragen dat de aannemer de werken uitvoert tegen de (verkeerde) prijs die op je offerte staat.

Kijk de offerte na

Om verrassingen te vermijden is het dan ook belangrijk dat je een offerte grondig nakijkt voor je beslist om met een aannemer in zee te gaan. Doe zelf ook nog eens de optelling van de verschillende deelposten en controleer of de berekening die je aannemer deed wel correct is.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)