Hoe je moet reageren als je aannemer je te veel uren aanrekent

7/09/2017 - Immovlan.be

Een aannemer komt bij jou werken uitvoeren waarbij je met hem afspreekt dat hij aan een vast bedrag ‘per uur’ werkt. Wat kan je doen als je meent dat zijn uren overdreven zijn? Hoe ga je dan te werk?

Sommige aannemers die aan een uurtarief werken durven bij de opmaak van hun rekening wel eens ‘met dubbel krijt schrijven’. Hierbij rekenen ze meer uren aan dan diegene die gepresteerd werden.

Protesteer de factuur

Als je vaststelt dat je aannemer je te veel uren aanrekent, protesteer dan dadelijk zijn factuur. Krijg je alleen maar een globaal aantal uren (zonder opsplitsing per dag of week) vraag dan aan je aannemer dat hij je deze detail bezorgt. Heb je wel een detail probeer dan meteen in je brief alvast een aantal voorbeelden op te geven van uren die niet correct zijn (bv. op dinsdag kwam u maar om 9 uur op de werf toe terwijl u uren aanrekent vanaf 7u30).

Doe controles

Als je tijdens de werken zelf nooit op de werf was is het natuurlijk moeilijk te weten hoeveel uren je aannemer daar precies was. Probeer dan ook minstens steekproeven te doen door bv. bij het begin van of voor het einde van een werkdag eens langs te gaan.  Noteer ook de uren dat je langsging of waarvan je weet dat je aannemer er (niet) was. Je kan ook op voorhand aan je aannemer vragen dat hij inschat hoeveel uren hij zal nodig hebben. Laat dat op papier zetten.

Gaat het om een grote opdracht probeer dan op geregelde basis de uren af te rekenen (of minstens onderling op papier te zetten).

Zoek een oplossing

Kloppen de uren volgens jou niet, probeer het dan met je aannemer op een akkoord te gooien.  Het is vaak beter onderling een oplossing te vinden waarin jullie je beiden kunnen vinden dan de zaak voor te leggen aan de rechtbank. Dat brengt nu eenmaal ook nog eens bijkomende kosten met zich.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)