Mag je een aannemer cash betalen?

25/09/2017

Een aannemer die werken bij je uitvoerde vraagt je om zijn rekening cash te betalen. Hoe ga je het beste met die vraag om? Welke voorzorgen moet je nemen als je effectief cash betaalt?

Het gebeurt wel eens dat een aannemer die werken bij je uitvoerde je vraagt om zijn rekening cash te betalen. Maar is zo’n cashbetaling wel toegelaten en hoe ga je te werk?

Er zijn grenzen

Je aannemer mag een cashbetaling van je aanvaarden als de prijs van de aanneming (BTW inbegrepen) lager ligt dan 3000 euro. Is de prijs 3000 euro of hoger dan mag de cashbetaling 10 % bedragen van deze prijs met een maximum van 3000 euro. Bedraagt de rekening bijvoorbeeld 4.000 euro, dan mag de cashbetaling hoogstens 400 euro zijn. Het gaat daarbij overigens niet op om de aannemingsprijs in schijven te laten betalen om op die manier onder deze grens te blijven.

Verkies een overschrijving

Als de aannemer een cashbetaling vraagt, probeer je beter niet op die vraag in te gaan. Laat hem weten dat je het aannemingsbedrag zal overschrijven op zijn rekening. Op die manier heb je namelijk –als er achteraf een discussie rijst- het bewijs dat je de rekening van je aannemer betaalde.

Vraag minstens een bewijs

Betaal je toch cash, vraag dan alleszins dat de aannemer je een betalingsbewijs geeft. Als je geen zo’n bewijs ontvangt riskeer je later de betaling niet te kunnen bewijzen. In dat geval bestaat de kans dat je aannemer je het betaalde bedrag nog eens aanrekent en je dus twee keer moet betalen.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)