Op deze manieren herken je een draagmuur in je woning

23/01/2023

Je woning telt ongetwijfeld heel wat muren, maar hoe herken je nu de draagmuren? Als je er wil gaan uitbreken is het belangrijk om te weten, welke je zonder problemen kan verwijderen en welke niet. Wij geven je alvast mee hoe je kan herkennen welke muren essentieel zijn en welke je kan slopen.


Een draagmuur is een onmisbaar onderdeel van je woning. Deze muren zorgen voor een ondersteuning van een trap of de draagvloeren van de verdieping erboven. Heel vaak zijn gevels en buitenmuren ook dragend. Als er delen aan het huis zijn bijgebouwd kunnen buitenmuren, binnenmuren zijn geworden, dus let daar op.

Bekijk de bouwtekeningen

Omdat een dragende muur herkennen redelijk complex kan zijn, kan je het best de bouwtekeningen bekijken. Hierop vind je alle informatie over de muren en zo haal je de draagmuren er onmiddellijk uit. Kom je er niet uit, dan kan een vakman een oplossing bieden.

Zonder de bouwtekening te raadplegen kan je een draagmuur ook vaak herkennen aan een aantal eigenschappen. Deze muur bestaat uit sterke materialen als kalk- of baksteen. Een dragende functie kost immers kracht en daar heb je het juiste materiaal voor nodig. Verder zijn de muren ook vaak dikker dan twintig centimeter. Wil je honderd procent zeker zijn, dan komen we terug op het feit dat je er het best de bouwtekeningen bijneemt. Heb je deze niet, weet dan dat je deze meestal wel kan opvragen bij de gemeente.

Draagbalken

Naast de muren zijn er ook nog draagbalken. Zij dragen meestal een groot gedeelte van het gewicht. De muren waarop of waartegen de balk ligt, kun je niet weghalen. Kan je de draagbalken zijn dan kan je dit beter inschatten, dan wanneer ze onzichtbaar zijn weggewerkt. Verder zijn er ook nog vloerbalken. Hier geldt de regel: staat de muur haaks op de vloerbalken of eindigen ze in de muur, dan heb je waarschijnlijk te maken met een dragende muur.

Kijk naar de fundamenten

Een dragende muur kan je verder ook herkennen aan de constructie erboven. Zie je een muur, een kamer of een andere zware constructie erbovenop, dan heb je meestal te maken met een draagmuur. Ook de kruipruimte kan meer info verschaffen. Een muur zonder bijkomende fundament is meestal geen draagmuur.

Raadpleeg tijdig een professional

Wil je toch met draagmuren aan de slag gaan en deze gaan uitbreken, schakel dan altijd de hulp in van een professional. De nodige voorbereidingen zijn essentieel. Ook bij een nieuwbouw raadpleeg je maar beter je architect over het feit hoeveel gewicht je draagmuren aankunnen. Weet trouwens dat alle veranderingen betreffende de stabiliteit van je woning gemeld dienen te worden.

✨ Je bent aan het renoveren en je zoekt hulp of advies van handige klussers voor allerlei werken? 👷 Ring Twice heeft de oplossing! Ontdek een community van getalenteerde klusjesmannen vlak bij jou. Of het nu gaat om timmerwerk, klussen, loodgieterij of elektriciteit, op Ring Twice vind je zonder twijfel handige Harry’s die klaar staan om jou te helpen bij het renoveren van je woning. Wacht niet langer, grijp deze kans en vind de parel voor jouw renovatie! 🔍 🎯