Een zwembad plaatsen? Maak het terrein in 4 stappen klaar!

20/06/2022

De vraag naar zwembaden piekt, dus het kan zijn dat je wat langer moet wachten, maar je kunt zelf al wel heel wat voorbereidingen treffen. Wij geven even een kort overzicht, kwestie van je tijd nuttig te besteden en sneller in je zwembad te kunnen springen.

Bepaal de plek waar je zwembad moet komen

Idealiter ligt je zwembad in de buurt van een waterafvoer, een wateraansluiting en een elektriciteitsvoorziening. Het is handig als je niet te ver de tuin in moet en dat het zwembad logisch gepositioneerd is ten opzichte van het terras.

Laat een bodemanalyse uitvoeren

Voor je aan het uitgraven slaat, kun je maar beter een bodemanalyse laten uitvoeren. Daarbij wordt het niveau van het grondwater gemeten in je tuin, wat belangrijk is om tot een kwalitatieve en duurzame plaatsing te komen. Bij een hoge grondwaterstand krijgt je zwembad immers meer druk te verduren en daarmee kan de zwembadbouwer dan rekening houden.

Uitgraven

Terwijl jouw zwembad geproduceerd wordt, kun je eventueel zelf de grond uitgraven. Weet wel: dit kost aardig wat moeite. Je kunt het zelf, maar het vraagt toch wel wat expertise, dus de zwembadbouwers doen het liever zelf. Je zwembad moet immers perfect waterpas geplaatst worden. Graaf je teveel grond uit, dan heb je meer stabilisé nodig, wat je zwembad duurder maakt.

Voorzie een doorgang

Om een zwembad vlot te kunnen plaatsen is een doorgang van om en bij de 3 meter nodig. Als alle voorbereidingen getroffen zijn moet het mogelijk zijn om binnen de 7 dagen van je zwembad te genieten. Het zwembad moet gestabiliseerd worden en ook de filters dienen nog geplaatst en getest te worden. Daarna kan het zwembad gevuld worden met water. De boordstenen worden als laatste geplaatst, waarna de zwempret kan beginnen.