Kurk in huis? We leggen uit waarom en hoe!

14/04/2020

Een vloerbedekking moet dienen als bescherming maar ook als decoratie in een ruimte. Het moet dus specifiek worden aangepast om de doorgang van de bewoners en bezoekers te kunnen weerstaan, terwijl het gemakkelijk te onderhouden, esthetisch en, indien mogelijk, comfortabel moet zijn. Kurk heeft dus veel voordelen!

100% natuurlijk

Kurk is een 100% natuurlijk materiaal en is afkomstig van kurkeik. De schors wordt letterlijk van de boom afgepeld, waardoor deze verder kan groeien. Een enkele boom kan tot 20 kurkoogsten ondersteunen.

De poriën en kleine gaatjes in de kurk worden gevuld met lucht. Dit geeft kurkvloeren zeer bijzondere eigenschappen: ze dempen het geluid, houden de warmte vast en voelen ongelooflijk zacht aan. Bovendien zorgt een natuurlijke laag die ondoordringbaar is voor water en vuil ervoor dat voegen en kleine gaatjes in het oppervlak volledig kunnen worden opgevuld. Dit betekent dat er geen water of stof in de kurkvloer kan binnendringen.

Twee installatietechnieken

Een gelijmde kurkvloer wordt direct op de vloer geplaatst. Het wordt op een vlakke ondergrond gelegd. Gelijmde kurk is ideaal voor zowel nieuwbouw als renovatie. Dankzij de vele patronen en kleuren passen kurkvloeren in de meeste interieurs. Een ander alternatief is de zwevende kurkvloer. In dit geval is een perfect afgewerkte vloer in een paar klikken beschikbaar dankzij een praktisch tand- en groefsysteem. En als er al een vloerbedekking bestaat, hoeft deze niet te worden afgebroken of behandeld, want het enige wat nodig is, is dat de te monteren elementen erop worden gelegd.

Alle voordelen!

Zacht en comfortabel: een kurkvloer is ongelooflijk elastisch, voelt zacht aan en absorbeert de meeste schokken. Het vermindert de druk op je voeten, enkels, knieën, heupen en rug. Het is ook warm, wetende dat geen enkele andere vloerbedekking de warmte in huis zo goed vasthoudt als kurk. Een kurkvloer is trouwens de ideale partner voor vloerverwarming.

Kurk is ook vochtbestendig. De harsen in kurk maken het bestand tegen water en schimmels. Daarom kan ke zowel een gelijmde kurkvloer als een zwevende kurkvloer leggen in een vochtige ruimte, zoals een badkamer of keuken!

Een ander voordeel is dat kurk anti-allergisch is. Stof, bacteriën, schimmels en huisstofmijt? Ze hebben geen kans om in de kurkvloer te nestelen dankzij een speciale bovenlaag. Daarom is een kurkvloer ideaal voor stofgevoelige ruimtes zoals slaapkamers of kleedkamers. Dankzij hun uitstekende absorptiecapaciteit behoren ook onaangename echo’s tot het verleden. Tenslotte is kurk gemakkelijk te onderhouden. Het enige wat nodig is, is een stofzuiger of een dweil!