Septische put: wanneer leegmaken?

28/02/2020

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!

Voor je eraan begint, is het nuttig om te weten hoe een septische put werkt. Eigenlijk is het niets anders dan een grote bak waarin al het afvalwater van de woning terechtkomt: uit de keuken, de badkamer en het toilet.

Eenmaal in de put gaat dat water traag decanteren. De lichte elementen, zoals vet, stijgen naar de oppervlakte, terwijl zwaardere elementen, zoals organisch materiaal en uitwerpselen, naar de bodem zakken.

Om te vermijden dat je constant de put moet leegmaken, onderhoudt de put zichzelf, dankzij, onder andere, natuurlijk bacteriën en enzymen. Voorwaarde daarvoor is dat je geen chemische producten in de septische put giet. De bacteriën en enzymen helpen het organische materiaal te verteren en verminderen zo de modder in de put. De vetten woren langzaamaan ontbonden.

In de winkel zijn aanvullende enzymen beschikbaar die regelmatig kunnen worden toegevoegd via het toilet. Zij versnellen het natuurlijke afbreekproces en beperken tegelijkertijd de ontwikkeling van vervelende geuren.

Leegmaken of niet?

Septische putten die een grote hoeveelheid te slikken krijgen, moeten wel eens geleegd worden. Maar wanneer klop je daarvoor aan bij een professional? Om dat in te schatten, steek je een stok of de steel van een borstel in de put en bekijk je tot op welke hoogte de modder komt. Als die hoger dan de helft van de bak komt, is het tijd om het leeg te maken.

Een put moet gemiddeld om de 4 à 5 jaar leeggemaakt worden, afhankelijk van zijn volume. Ter illustratie: een bak van 3.000 liter aan een woning met 4 tot 5 inwoners zal om de 4 jaar geleegd moeten worden. Dat voorbeeld is slechts indicatief. In geval van twijfel is het aangeraden om beroep te doen op een gespecialiseerd bedrijf.