Nieuwe oven kopen: 4 aandachtspunten

30/01/2020

Het is een van de belangrijkste onderdelen van de keuken. De oven, die meestal ingebouwd of onder de kookplaat geplaatst wordt, is een onmisbaar accessoire geworden voor efficiënt en snel koken. Maar hoe kies je het juiste model tussen de instapmodellen en de referenties die de 1.000 euro gemakkelijk halen?

Bij de aankoop van je nieuwe elektrische oven is het belangrijk om verschillende criteria te controleren alvorens te beslissen over het ene of het andere model…

Kookmethodes

Het succes van een gerecht in de keuken hangt sterk af van hoe goed het gekookt is. Quiche, vlees of cake, elke bereiding heeft zijn eigen voorkeursmethode. Dus als je het cordon-bleu type bent, kun je het beste kiezen voor een oven die verschillende functies biedt. Bij traditionele ovens zijn er over het algemeen vier bereidingswijzen: natuurlijke convectie, grill en draaispit. Multifunctionele ovens zijn geavanceerder en bieden sneller en gelijkmatiger koken, dankzij het feit dat ze zijn uitgerust met een ventilatorturbine.

Onderhoud

De huidige ovens hebben over het algemeen een zelfreinigende functie die werkt door middel van katalyse of pyrolyse. Het eerste is een proces dat vetresten vernietigt door oxidatie tijdens het kookproces (boven 180°), terwijl pyrolyse niet alleen het vet maar ook de restsuikers bij een veel hogere temperatuur (500°) vernietigt, waardoor de reiniging wordt gereduceerd tot een eenvoudige sponsslag zodra het proces is voltooid. Voor de katalyse daarentegen moet je meer schrobben.

Design

Inbouwapparatuur betekent een apparaat dat past bij de stijl van je keuken. Van retro-stijl tot ultramoderne apparaten zonder schakelaars of knoppen, de keuze is nog nooit zo groot geweest als vandaag de dag. Kies voor een model dat met zijn vorm en kleur de sfeer in je keuken versterkt.

Scharnier- of schuifdeur?

Meer dan 95% van de ovens zijn uitgerust met een klapdeur. Dat is de ideale oplossing wanneer de oven zich onder een werkblad bevindt of wanneer deze hoog is gehuisvest. Sommige modellen zijn uitgerust met telescopische rails die het heel gemakkelijk maken om de schotels te verschuiven. Andere bieden ook een systeem aan waarmee je de deur onder de ovenbehuizing kunt schuiven. Dit geeft je directe, onbelemmerde toegang tot de oven en vermindert het risico op brandwonden.

Een andere optie is de ladedeur, die ook helpt om brandwonden te voorkomen. De deur glijdt gewoon over twee rails. Ook zijn deze ovens het meest geschikt voor gebruik onder een werkblad.