Mag je zomaar een camera aan je voordeur hangen?

16/08/2019

Heel wat inbraken in je buurt of misschien zelf net geconfronteerd met ongewenste bezoekers? Een camera is dan zeker een optie. Maar wat zijn de regels en mag je zomaar een camera aan je voordeur hangen? Wij zochten het voor je uit!

Camera’s zijn alomtegenwoordig vandaag de dag, maar de Camerawet van 21 maart 2018 legt ons wel bepaalde regels op als het gaat over camera’s aan ons huis, en dan in het bijzonder de videoparlofoons en bewakingscamera’s.

Omdat een videoparlofoon enkel dient ter identificatie wie er aanbelt, zijn hier geen verdere regels rond. An sich kan een camera hier natuurlijk ook voor gebruikt worden, maar vaak wordt deze ook ingezet om misdrijven of overlast te voorkomen, vast te stellen of op te sporen, of de openbare orde te handhaven. Een camera is dan ook onderworpen aan de Camerawet en je dient dan ook rekening te houden met de volgende regels.

4 basisregels van de Camerawet

  • Eigen bevoegdheid: Filmen is enkel toegestaan op plaatsen waar jij bevoegd bent. Concreet, de plek waar jij woont. Je buren filmen of de openbare weg is niet toegestaan.
  • Proportionaliteit: Bij het plaatsen van je camera moet er steeds een evenwicht zijn tussen jouw belangen en de wet op de bescherming van het privéleven. In elk geval om een woning te beschermen, mag er gefilmd worden.
  • Aangifte: Je woning valt onder niet voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen. Plaats je een camera dan dien je dit aan te geven bij de politie en wordt deze opgenomen in een nationaal register. Een aangifte doen van je camera kan ook via deze website.
  • Aangeven: Door middel van een pictogram dien je de aanwezigheid van een camera aan te geven. Deze wettelijke verplichtingen dienen alvast opgenomen te worden.

Als je je camera reglementair hebt opgehangen, mag je de beelden ook opnemen. Volgens de GDPR-wetgeving mag je de beelden maximaal een maand bijhouden, tenzij ze dienen als bewijs of een dader, slachtoffer of getuige kunnen identificeren.

Leef je de regels niet na, dan kan je dit op een fikse boete te staan komen. Boetes tot € 600 zijn mogelijk, dus zorg er maar beter voor dat je de regels naleeft.