Breng uw gezondheid niet in gevaar. Pak vocht in huis nu aan!

10/09/2018

Vocht in huis kan diverse vormen aannemen: schimmels op de muren, condens op de ramen, opstijgend vocht of water in de kelder. Deze vochtproblemen hebben niet alleen een negatief effect op de waarde van uw woning, maar vooral op uw gezondheid.

Schimmels en condensatie

Eén van de meest voorkomende vochtproblemen in België is condensatie. Elke volwassene transpireert ongeveer 1 liter water per dag. Voeg daarbij het vocht dat wordt geproduceerd door huishoudelijke activiteiten (koken, wassen). Dit zorgt ervoor dat uw woning dagelijks 10 tot 20 liter vocht te verwerken heeft. In een slecht geïsoleerd huis wordt dit vocht afgezet op koude oppervlakten, zoals glas of metaal. Condensatie kan ook voorkomen in een geïsoleerde woning, op plaatsen waar isolatie ontbreekt of op slecht geïsoleerde plaatsen zoals koudebruggen.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt het vaakst voor in oudere woningen. Veelal is de bodem van de wanden niet voorzien van een waterdichtingsmembraan of kan het isolatiemateriaal in de holle wanden worden beschadigd. Hierdoor stijgt water in de poriën van het metselwerk. Resultaat: de muur werkt als een spons. Het absorbeert vocht uit de bodem.

Bij nieuwbouwwoningen wordt een waterkerende folie aangebracht, maar bij onzorgvuldige plaatsing en beschadiging of perforatie van deze folie, kan ook in een nieuwe woning opstijgend vocht de kop opsteken.

Opstijgend vocht beschadigt niet alleen uw muur, maar het veroorzaakt ook een voortdurende afstoting van waterdamp in de woonruimtes. Uitermate ongezond dus.

Water in de kelder

Kelders zijn onderhevig aan een hoge druk van de grondwaterspiegel. Op bepaalde plaatsen kan de grondwaterdruk erg sterk zijn. Indien de keldermuren (gedeeltelijk) geen weerstand meer kunnen bieden, kan waterinfiltratie opduiken. Het water sijpelt uit de muren, de luchtvochtigheid bereikt extreme graden en het ruikt muf. Grote woonkamers gaan op deze manier verloren, terwijl de kelders een extra woonruimte in een huis kunnen zijn.

Schadelijke gevolgen voor uw gezondheid

Vocht in huis en een goede gezondheid gaan niet hand in hand. In vochtige woningen komen gezondheidsproblemen zoals astma en chronische bronchitis veel vaker voor, vooral bij kinderen en ouderen. Een vochtige ruimte stimuleert ook schimmels of mijten. Deze zijn schadelijk voor de ogen, slijmvliezen, huid, luchtwegen en gewrichten. Mijten veroorzaken allergische reacties bij gevoelige mensen. Het is beter om geen onnodige risico’s te nemen. De beste garantie is een professionele behandeling tegen vocht.

Heeft u vochtproblemen in huis? Vraag dan een gratis diagnose van een regionaal vochtexpert.

* Verplichte velden