Waarom de bouwsector het winteruur wil behouden…

30/10/2018

Winter- of zomeruur: het debat is nog steeds aan de gang en er zal een keuze gemaakt moeten worden. Terwijl het grootste deel van het land de voorkeur lijkt te geven aan het tweede, geeft de bouwsector de voorkeur aan het winteruur. Waarom?

De Confederatie bouw voerde een enquête uit bij 1.418 bedrijven en 60% van hen kondigde aan dat ze voorstander waren van een permanente overgang naar het winteruur. Bouwbedrijven beginnen meestal heel vroeg, van zodra de zon opkomt.

Zomeruur? Slecht plan!

De Confederatie Bouw staat dus negatief tegenover de komst van een definitieve overgang naar het zomeruur: ";Als we daar permanent voor zouden moeten kiezen, zou het in de winter pas rond 10 uur licht zijn". 70% van de bedrijven met buitenactiviteiten zijn zelfs bereid om permanent over te schakelen op het winteruur.

Voordelen?

Ter herinnering: de Europese Commissie heeft voorgesteld om de overgang van zomer- naar wintertijd af te schaffen en heeft de lidstaten verzocht hun voorkeur te kiezen. De federale regering heeft verklaard dat zij haar keuze wil maken op basis van economische voordelen. Voor de bouwsector zijn die onbestaande.