Wanneer mag je je huisvuil buitenzetten?

6/07/2018

De ophaling van huisvuil kan ‘s morgens vroeg al gebeuren. Maar mag je je huisvuil ‘s avonds voordien al buitenzetten? Met welke regels moet je rekening houden?

Om te vermijden dat men te vroeg moet opstaan zetten heel wat mensen hun huisvuil, papier of plastiek de dag voordien al buiten. Maar is dat wel toegelaten?

Geen algemene regel

De regels rond het buitenzetten van je huisvuil verschillen van gemeente tot gemeente. Kijk dus na in het reglement van de plaats waar je woonachtig bent wanneer je je huisvuil ten vroegste op straat mag zetten. In heel wat gemeentes geldt daarbij als regel dat je het mag buitenzetten de avond voordien vanaf bv. 19 of 20 u. Er kunnen echter ook andere spelregels gelden. Zo mag bijvoorbeeld in bepaalde buurten in Gent huisvuil pas na vijf uur ’s morgens worden buitengezet.

Kijk naar de soort afval

Afhankelijk van waar je woont kunnen er zelfs verschillende uren gelden naargelang het soort afval dat je buiten zet. Zo kunnen er bijvoorbeeld andere regels van toepassing zijn voor wat betreft restafval dan voor papier en plastiek.

Een boete?

Hou je je niet aan de juiste regels dan riskeer je een GAS-boete. De kans dat dat gebeurt is eerder beperkt maar je moet maar eens op een overijverige verbalisant stoten… Bovendien zijn er gemeentes die systematische controles aankondigen en ook streng toezicht houden.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)