“Scholen moeten alert zijn met leidingwater”

28/01/2011 - partner: Knack

De Vlaamse Milieumaatschappij wil dat scholen, die hun leerlingen kraantjeswater laten drinken, er eerst zeker van zijn dat de binnenleidingen in de schoolgebouwen in orde zijn. Slecht onderhouden of verouderde leidingen kunnen immers gevaarlijk zijn.

De drinkwatermaatschappijen hebben er de voorbije jaren, met steun van de overheid, alles aan gedaan om het drinken van kraantjeswater aan te moedigen. Vooral scholen zijn meegestapt in de ‘Ik drink kraantjeswater’-campagnes van de drinkwatersector. In plaats van een flesje water krijgen de kinderen een beker mee naar school, die ze naar hartelust kunnen vullen aan de kraan. Want water is een veel goedkoper en ecologisch alternatief voor flessenwater, is de redenering.

Het probleem is wel dat de schoolbesturen niet altijd weten hoe het zit met hun binnenleidingen, stelt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die de drinkwatersector controleert. Het water dat de drinkwatermaatschappijen leveren voldoet in heel Vlaanderen aan alle wettelijke normen, maar de maatschappijen hebben geen vat op wat er gebeurt binnenin de gebouwen.

Lees meer over dit artikel op de site Knack.be