Aandachtspunten bij de regendouche

10/02/2011

Fabrikanten geven per douchekop het waterverbruik op. Het waterverbruik wordt uitgedrukt in aantal liters per minuut. Vaak geven fabrikanten die waarde op bij 1 bar druk, terwijl een gemiddelde woning 3 bar druk nodig heeft. Om het correcte waterverbruik te kennen, moet u dus vermenigvuldigen met de druk bij u thuis (in het geval van 3 bar x 3 dus).

Een regendouche met een douchekop van 18 cm. verbruikt al gauw 25 liter/minuut. Een ecologische regendouche verbruikt 16,8 liter/minuut. Een gewone douche verbruikt 11 liter/minuut bij 3 bar druk. Daar het debiet van een regendouche een heel stuk hoger ligt, moet de productie van het sanitair warm waterproductie hierop aangepast worden.

Welke mogelijkheden zijn er?

1. Een platenwarmtewisselaar, ingebouwd in de verwarmingsketel (die produceert instant warm water wanneer er vraag is).

2. Een boiler: dat is een voorraadvat met warm water dat wordt opgewarmd door een verwarmingsketel. De boiler is minder energie-efficiënt dan een gasdoorstroomsysteem. Het is anderzijds wel een oplossing om met uw verwarmingsketel voldoende water te kunnen voorzien voor uw regendouche.

3. Een gasdoorstroomgeiser, een toestel dat uitsluitend de productie van warm water voor zijn rekening neemt. Dat toestel geeft vrijwel een onbeperkt sanitair comfort maar betekent wel een extra investering. Het is als het ware een tweede ketel.

Lees meer over dit artikel op de site Ikgabouwen.be

Warmwaterproductie