Douche proper houden: 4 fouten die je niet mag maken

13/07/2017 - partner: Immovlan.be

Dagelijks een douche, dat laat sporen na! De douchecabine krijgt vaak heel wat te verduren en een goed onderhoud is dan ook noodzakelijk. Maar hoe pak je dat onderhoud nu het best aan? Wij geven alvast een aantal tips om je douche kraaknet te houden.

1. Je kranen niet meteen afdrogen

Je hebt helemaal geen schurend reinigingsmiddel nodig als je je kranen wil laten blinken. Een zachte doek en een sopje volstaan om de kalkafzetting aan te pakken. Breng de zeep aan op je doek en niet rechtstreeks op de kraan. Vergeet zeker niet goed na te spoelen. Wil je kalkafzetting voorkomen? Droog je kraan na het douchen dan af met je handdoek. Zo bespaar je achteraf heel wat werk.

2. Kalk niet meteen verwijderen

Kalk is hardnekkig en het kost dan ook wat energie om hier komaf mee te maken. In een niet zo ver verleden was azijn het wondermiddel om dit aan te pakken, maar niet elke badkamerspecialist zal daarmee akkoord gaan. Azijn kan immers agressief inwerken op de oppervlakte en zo voor beschadiging zorgen. Ga je toch met azijn aan de slag, spoel dan zeker zorgvuldig na! Uiteraard kan je ook een antikalkproduct aanschaffen, maar ook hier zijn vaak agressieve stoffen in verwerkt. Citroenzuurhoudende producten werken perfect en kunnen veel minder schade berokkenen. Let dus op wat je koopt!

3. Vocht laten ophopen

Gedaan met douchen? Ga dan even met je handdoek over de tegels en de voegen van je douche. Zo voorkom je dat het vocht zich ophoopt in de voegen en krijgen vuile siliconenrandjes geen kans. Een klein trekkertje wil ook wonderen doen.

Wist je dat er speciale was in de handel is die voorkomt dat vuil zich vasthecht aan je douchewand. Een aanrader!

4. Onvoldoende verluchten

Schimmel kan een hardnekkig kwaad zijn in de badkamer. Voorkomen is beter dan genezen! Zorg voor voldoende ventilatie en verluchting. Een vochtbestrijder helpt alvast muffe geurtjes en vocht te bestrijden, al pak je daar natuurlijk de oorzaak niet mee aan. Om schimmel te verwijderen zijn er speciale schimmelvreters in de handel, maar ga hier omzichtig mee om. Bij delicate oppervlaktes beperk je je best tot deppen en de voegen kan je met een tandenborstel aanpakken.

Indien lapmiddelen niet werken kan je ervoor opteren een nieuwe verflaag aan te brengen. Er is tegenwoordig schimmelwerende primer en siliconen in de handel.

door Kevin Stickens