De 6 mogelijke materialen voor in je badkamer

4/10/2017

Douches, baden en wasbakken heb je tegenwoordig in heel wat materialen, maar welke zijn er op de markt? Van het budgetvriendelijke acryl tot het duurdere composiet, wij gidsen je er even door.

Plaatstaal

Dit materiaal is ondertussen uitgegroeid tot een klassieker. Degelijk, kleurvast en er is weinig onderhoud aan. Om corrosie te voorkomen wordt dit materiaal geëmailleerd. De slipvastheid wordt verhoogd met een oppervlaktebehandeling of door reliëf aan te brengen. Het enige nadeel is dat dit materiaal vaak wat kouder aanvoelt.

Acryl

Heel wat goedkopere badkamers zijn gemaakt van acryl. Deze relatief goedkope kunststof is slipvast, niet vuilgevoelig en kleine beschadigingen kunnen gemakkelijk gecorrigeerd worden. Na enkele jaren gaat de kleur wel wat vervangen en verdwijnt ook de glans.

Quaryl

Acryl zonder nadelen? Dan kom je bij quaryl terecht. Een combinatie van kwarts en acryl is beter bestand tegen krassen en verkleuring. Het materiaal houdt ook beter zijn glans, maar is wel een stukje duurder.

Porselein

Heel wat wasbakken zijn vervaardigd uit porselein. Porselein is duurzaam en uitstekend bestand tegen agressieve producten. Vuil kan er zich moeilijk aan vastzetten en je hebt er dan ook betrekkelijk weinig onderhoud aan.

Starylan

Dit materiaal is een composietmateriaal op basis van staal en acryl. Het staal zorgt ervoor dat het materiaal zijn vorm behoudt, terwijl het acryl voor een aangenaam oppervlak garant staat. Het grote verschil met staal is dat je in een bad van Starylan quasi geruisloos een bad neemt.

Cristalplant Biobased

Op zoek naar een eco-duurzaam materiaal? Dat vind je met Cristalplant Biobased. Dit composietmateriaal bestaat voor 60% uit mineralen, 30% uit plantaardige harsen en maar voor 10% uit polyester- en acrylpolymeren.

door Kevin Stickens

{{NEWSLETTER_BOX}}