3 tips om de juiste waterverzachter te kiezen

11/06/2020

Kalksteen is een plaag die de pijpen van veel huizen treft. En het fenomeen wordt alleen maar versterkt door wasmachines, boilers en kranen die minder water verbruiken en dus makkelijker verkalken. Hierdoor wordt investeren in een waterverzachter een noodzaak voor veel huishoudens…

In hard water zit (te) veel calcium en magnesium, wat afzettingen veroorzaakt die na verloop van tijd bijna niet meer te verwijderen zijn. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Selectiecriteria

Er moeten nog verschillende criteria worden gedefinieerd om je keuze te bepalen, zoals de capaciteit van de ontharder. Apparaten met een gemiddelde capaciteit zijn in staat om tussen de 200 en 2000 liter water per dag te behandelen. Hun regeneratiecyclus kan handmatig of met behulp van een geïntegreerde klok worden geactiveerd (dit is het meest voorkomende geval, zowel met een digitale als met een analoge klok). De capaciteit van het ontharde water hangt vooral af van de capaciteit van de harsfilter en het spoelsysteem.

Verzachters met een grote capaciteit maken het mogelijk om grotere hoeveelheden leidingwater te behandelen voordat de harsfilter moet worden gespoeld om de calciummoleculen die zich in het leidingwater bevinden, vast te houden. Met een grotere filtercapaciteit kan het apparaat meer water behandelen voordat het de hars in de filter moet spoelen. In de regel biedt deze klasse van apparaten een ontharde waterbehandelingscapaciteit van 2.000 tot 5.000 liter water, wederom afhankelijk van de hardheid van het leidingwater.

Hars of kooldioxide?

Als de capaciteit eenmaal is gedefinieerd, moet worden gekeken naar de verschillende beschikbare technologieën en tegelijkertijd naar de voor- en nadelen ervan. De harsontharder is het effectieve en goedkope alternatief. Technisch gezien zal in dit type apparaat hard water door de hars in de filter laten stromen, dat calcium- en magnesiumionen omzet in natriumionen.

Het water dat eruit komt is dus zachter water dat gebruikt kan worden om te baden, om kleren te wassen of om de vaat te doen. De hars wordt automatisch gespoeld door een zoutoplossing door de filter te laten lopen met een frequentie die afhankelijk is van de hoeveelheid water die het huishouden gebruikt en de capaciteit van de ontharder. Dit systeem vereist de frequente toevoeging van zout aan een tank, zonder welke de ontharder niet kan werken. Er zijn zowel elektrische als mechanische modellen beschikbaar.

De kooldioxideverzachter gebruikt CO2 om kalk uit leidingwater te verwijderen. Hiervoor wordt CO2 in het water geïnjecteerd, afhankelijk van het debiet. De kooldioxide zal de kalksteen ontmoeten om deze dan om te zetten in bicarbonaten. Met deze methode worden de in het water aanwezige mineralen behouden. Het is een bewezen systeem dat een professionele installatie en afstelling vereist. Voor dit apparaat zijn ook CO2-flessen nodig. Ze zijn over het algemeen ook duurder dan harsverzachters.

Handmatig of automatisch?

Hoewel er een groot aantal versies van waterverzachters bestaan, vallen ze in twee hoofdgroepen uiteen: handmatige en automatische. Manuele waterontharders worden steeds minder populair vanwege hun complexe werking. Het zijn apparaten die een voortdurende controle van de verschillende stadia van de waterbehandeling vereisen. De configuratie en afstelling van dit soort apparatuur gebeurt handmatig.

Je kiest maar beter voor een automatische waterverzachter, vanwege het praktische aspect en het gebruiksgemak. Geen behoefte meer aan toezicht of controle. In feite zorgt de machine zelf voor de waterzuivering. Het enige dat je moet doen, is zout toevoegen wanneer de machine daarom vraagt en om eens per jaar (in de meeste gevallen) een onderhoud te laten uitvoeren.