4 keer water besparen in de badkamer

7/11/2019

Natuurlijk ben jij ecologisch en duurzaam bezig en dat begint in je badkamer! Wil jij je waterverbruik drastisch verminderen en zo bijdragen aan een beter leefmilieu? Met deze 4 tips pak je je waterverbruik aan, en spring je met een gerust geweten uit de douche. Elke ochtend opnieuw!

Installeer een slimme douche

Beschik je nog over een stokoude douche? Het is tijd om een nieuw exemplaar te (laten) installeren. Heel wat moderne douches zijn uitgerust met slimme technologie die je toelaten het volume van de waterstraal aan te passen, dit vaak zonder de kracht van de waterstraal aan te passen. Bovendien zijn ze ook uitgerust met een pauzeknop, zo verspil je geen water wanneer je je haar aan het inzepen bent.

Wist je trouwens dat als je minder dan 5 minuten lang doucht, je minder water verbruik dan in een bad. Met een spaardoucheknop kun je aardig wat besparen.

Geen koude douche

Je kent het fenomeen wel. Je laat eerst aardig wat water weglopen, alvorens je water een aangename temperatuur bereikt. Zonde, toch? Met de juiste thermostaatkranen kun je dit voorkomen en beschik je over kranen met een constante watertemperatuur die niet afwijken, eens ze een bepaalde temperatuur bereikt hebben.

Dubbele spoeling toilet

Een klassieker, maar daarom niet minder nuttig. De dubbele spoeling bij een toilet is ondertussen ingeburgerd, maar nog lang niet iedereen beschikt erover. Toch kun je hier dagelijks enkele liters water mee uitsparen. Er zijn nu zelfs toiletten met een start/stop-functie, zodat je nooit meer water verbruikt dan dat je nodig acht. Het zit hem in de details!

Voed op en douche samen

Zeker kinderen dienen gewezen te worden op het belang van zuinig omspringen met water. Opvoeden is dus de boodschap. Ook huisgenoten kunnen hier nood aan hebben. Zet de kraan uit tijdens het tanden poetsen, laat niet onnodig water lopen en beperk de tijd in de douche. Samen douchen is ook een optie, als de douche het toelaat.