Hoe maak je optimaal gebruik van de ruimte van een kleine badkamer?

31/10/2019

Een ruime badkamer is zeldzaam. Het is dus aangeraden om praktische meubels te kiezen en enkele handige tips te volgen.

De badkamer ontvangt ons dagelijks minstens twee keer en die bezoekjes kunnen we maar best zo aangenaam mogelijk proberen te maken. De ruimte moet aangenaam aanvoelen, praktisch zijn en veel opbergruimte hebben, zodat je ongestoord kan genieten van de tijd die je er doorbrengt.

Zelfs als je maar over 4 of 5 vierkante meter beschikt is het mogelijk om er een wastafel, douche en enkele kasten in te steken zonder het rommelig te maken. Denk dus goed na voor je de ruimte inricht, aangezien enkele vierkante centimeter van belang is! Er zijn een aantal elementen die noodzakelijk zijn in een badkamer, zoals een handdoekhouder en een spiegel.

Om het praktisch te houden, begin je met de installatie van multifunctionele haken en van een of meerdere stangen aan de muur. Op die manier kan je kamerjassen, handdoeken en washandjes al opruimen. Als we in die stijl verder denken, kies je ook best voor een spiegel met geïntegreerde plank. Daar kan je je tandenborsten, tandpasta en andere cosmetische producten neerzetten, zonder de wastafel te overspoelen. Voor de wastafel kan je kiezen voor een model met ingebouwde wasbak of een model waarop je de wasbak neerzet. Let er in elk geval op dat de kuip groot genoeg is… Een model waarin je enkel je handen kan wassen zal al snel op je zenuwen beginnen te werken.

En de meubels?

Blijf praktisch en denk aan de poetsbeurten die je badkamer zal moeten krijgen. Kies daarom voor hangmeubels in plaats van voor meubels die op de grond geplaatst moeten worden. Let erop dat ze voldoende opbergruimte bevatten en liefst in vakken onderverdeeld zijn. Schuiven en rekken zullen je helpen je cosmetica en handdoeken op te ruimen. Een diepte van 40 cm is aangeraden, maar je kan ook spelen met de breedte van het meubelstuk in functie van de inrichting van de ruimte. Denk ook aan glijdende deuren die minder plaats innemen dan draaideuren. Houd ook rekening met de deurklink. Grote exemplaren kunnen soms erg vervelend zijn. Met een radiator die dienst doet als handdoekdroger kan je ook enkele waardevolle centimeters besparen.

Als je dolgraag een bad wil (ook al neemt een douche in principe minder plaats in), weet dan dat er kleine modellen (met een lengte van 105 cm i.p.v. 150 cm van een gemiddeld bad) en hoekmodellen bestaan. Als de badkamer zich onder het dak bevindt en de ruimte te laag is om een douche te installeren, kan een bad ook een oplossing zijn. Een douche biedt veel vrijheid op vlak van installatie. Een Italiaanse douche, een douche zonder scheiding, met geïntegreerde waterafvoer in de vloer of onder de douchebak, … alles is mogelijk. De meest homogene oplossing met een betonnen of betegelde vloer is om de vloer door te trekken tot in de douche, zonder scheiding.