Badkamer: zo kan je ze makkelijk en met een zeer klein budget opwaarderen

2/05/2019

Wil je het uitzicht en zelfs de kleuren van je badkamer veranderen zonder te demonteren of af te breken? Dat kan, meer bepaald met verfsoorten op basis van epoxyhars.

";Epoxyharsverf mag direct worden aangebracht, behalve op lood en zink", zo leren we van een verfwinkel. ";De sleutel is het aanbrengen van de verf die specifiek is voor het materiaal."

Er bestaan dus verfsoorten met epoxyhars die je kan aanbrengen op acryl, tegels, aardewerk, roestvrij staal, metaal enzovoort, waardoor het mogelijk is om te renoveren zonder te breken. Dit kan in de badkamer en in de keuken maar ook de woonkamer, slaapkamers… Je kan ze ook gebruiken op meubels, huishoudapparaten, lambrisering….

Afhankelijk van het merk is het soms noodzakelijk om een primerlaag aan te brengen. Daarin zijn verschillende afwerkingen beschikbaar (glanzend, mat, satijn, metallic…). Er zijn ook kant-en-klare kleuren.

Eenvoudige klus

In een badkamer is het eerst noodzakelijk om metalen afvoeren te verwijderen, eventuele scheuren te herstellen met een afdichtingsproduct en vervolgens schuurpapier aan te brengen om onvolkomenheden te elimineren, maar ook om een licht korrelig oppervlak te verkrijgen zodat de verf goed blijft plakken.

De ondergrond moet vervolgens grondig worden gereinigd en gedroogd alvorens je kan beginnen schilderen. De verf wordt aangebracht met een kleine verfrol. Tussen het verven van elke laag moet een uur zitten en het is aan te raden om drie dagen te wachten met het gebruik van water.

En wat met het ";onderhoud"? Dat wordt op de gebruikelijke manier gedaan. Gebruik weliswaar geen schurende reinigingsmiddelen om krassen op de verf te voorkomen.