Hoe je eenvoudig je waterfactuur naar omlaag kan krijgen

7/02/2019

Minder water verbruiken, zowel in huis als in de tuin, is echt niet zo moeilijk. Met deze tips bespaar je al heel wat…

Water wordt veel te snel verspild. Nochtans komt het niet gratis uit de kraan. Tips nodig om je verbruik te beperken? Hier zijn ze:

In huis

Draai de kraan toe terwijl je je tanden aan het poetsen bent. Op die manier bespaar je tot wel 70 liter. Ook douchen in plaats van baden is voordeliger: alweer 70 liter bespaard! Een modernere wasmachine aanschaffen, helpt ook (60 liter) en hetzelfde geldt voor een toilet met een tweeknopsspoeling (6 liter per keer). In de keuken is de vaatwasser je beste vriend, in tegenstelling tot je misschien dacht, want ook zo bespaar je zo’n 30 liter ten opzichte van afwassen met de hand.

In de tuin

Je bloemen en planten bewateren, doe je best als de nacht valt. Eerst en vooral om de flora niet te ‘verbranden’ maar ook omdat het water dan minder snel verdampt. Denk er ook aan om de (bijna) dode bladeren te verwijderen en laat je planten ook niet ‘overstromen’. Welk water gebruiken? Liever regenwater dan kraantjeswater, uiteraard!

Heb je een zwembad?

Hou er rekening mee dat een dekzeil verdamping voorkomt. En als je je auto wast, gebruik dan een emmer en een spons in plaats van met een te werken waterstraal. Beter nog, ga naar de carwash!

Opgelet met lekken

Waterlekken zijn duur. Als een kraan lekt, kan er tot 16 liter per uur worden doorgejaagd en voor een leiding met een scheurtje in moet je ongeveer 4 liter per uur rekenen. En een toilet dat continu doorstroomt, verbruikt tot 25 liter per uur bereiken, goed voor een jaarlijks bedrag van… 782 euro!

Hoe lekken detecteren?

Vermoedens van een lek? Noteer dan de meterstand voor je gaat slapen. Zijn de cijfers de volgende ochtend verschillend, weet je wat dat betekent…