5 tips om je badkamer efficiënt te verwarmen

28/11/2018

Niets zo vervelend dan om een koude badkamer in te stappen wanneer je net uit je warme bed komt. Herken je dit? Dan zijn onderstaande tips wellicht iets voor jou!

Met deze tips kan je je bestaande badkamer beter verwarmen of ervoor zorgen dat je nieuwe badkamer perfect verwarmbaar is.

Tip 1: Kies de juiste radiator

Hoe groter de badkamer, hoe meer vermogen een radiator moet bezitten om de volledige ruimte te verwarmen. Een radiator moet dus passen bij de grootte van de badkamer. Je kan het vermogen gemakkelijk berekenen: per vierkante meter moet je tussen 130 en 150 Watt tellen. Een badkamer van 15 m² vergt dus tussen 1.300 en 1.500 Watt. Naast het vermogen van een radiator is ook de vorm, stijl en kleur van belang. Kies een mooie radiator die perfect in je badkamer past!

Tip 2: Plaats de radiator op de juiste plek

Wanneer je de juiste radiator hebt gevonden, is het van belang dat je deze op de juiste plek hangt. Het beste is om deze op de koudste plek in de badkamer te plaatsen, bijvoorbeeld tegen een buitenmuur onder een vensterraam. Hierdoor wordt de koude lucht al direct opgewarmd voordat deze zich verder gaat verspreiden. Houd tussen de radiator en de wand een ruimte van ongeveer 5 centimeter vrij.

Tip 3: Kies voor vloerverwarming

Heb je altijd last van koude voeten? Dan is vloerverwarming zeker iets voor jou. Vloerverwarming biedt een gelijkmatige warmte die zeer comfortabel aanvoelt. Bovendien heb je ook minder last van stof omdat er bijna geen luchtcirculatie is. Er zijn twee soorten vloerverwarming. Zo kan je kiezen voor elektrische vloerverwarming waarbij je een vloerverwarmingskabel of vloerverwarmingsmat onder de badkamertegels plaatst. Je kan ook kiezen voor vloerverwarming via leidingen waar warm water doorheen wordt gevoerd.

Tip 4: Infraroodverwarming

Een infrarood warmtestraler die aan de muur of aan het plafond bevestigd wordt, geeft een gerichte warmte af, waardoor het snel warm wordt in de badkamer. De aansluiting gaat via een stopcontact in de badkamer. Sommige modellen zijn voorzien van een afstandsbediening of timer waarmee het vermogen en de tijd geregeld kan worden.

Tip 5: Overweeg een infrarood douche!

Een infrarood douche, ook wel een sunshower genoemd, kan extra warmte bieden onder de douche en biedt daarnaast nog enkele gezondheidsvoordelen. Het warme infraroodlicht zorgt ervoor dat je lichaam ontspant, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en spierpijn of krampen verdwijnen. Ideaal wanneer je een extra luxueuze toets aan je bestaande badkamer wil toevoegen!