Heeft een Italiaanse douche écht alleen voordelen?

11/10/2018

Nog nooit van een Italiaanse douche gehoord? Dat kan, al zie je deze douche de laatste jaren steeds meer voorkomen.

Het ontwerp vervangt stilaan de traditionele douchecabine, omdat het een stuk makkelijker toegankelijk is. Een Italiaanse douche past bij elke stijl, maar overweeg je er eentje te installeren, houd dan rekening met volgende tips.

Eenvoudig principe

Het verschil met een traditionele douche? Wel, de klassieke bak wordt vervangen door een plat exemplaar die in de vloer van je badkamer verdwijnt. Er zijn ook al modellen waar de bak volledig is verdwenen en een zachte helling in de vloer voor de afvoer zorgt. Een andere term voor de Italiaanse douche die je misschien wel al hebt opgevangen is inloopdouche.

De voordelen van een Italiaanse douche

Een inloopdouche heeft geen randen of drempels, waardoor deze meer toegankelijk is. Qua afmetingen ben je onbelemmerd en ook qua afwerking zijn de mogelijkheden enorm. Je beschikt dus over een enorme keuzevrijheid. Door het ontbreken van hoekjes en kantjes valt een Italiaanse douche makkelijk te reinigen.

Enkele aandachtspunten bij je keuze en het installeren

De Italiaanse douche heb je met en zonder bak. Kies je voor een exemplaar zonder bak, dan is de vloer van je badkamer, ook de vloer van je douche. Dit klinkt simpel, maar het maakt de installatie wel complexer. Je moet immers rekening houden met de installatie van een douchegoot of afvoerbuis onder de vloer. Bij het renoveren drijft dit de kosten op en kan dit het geheel wat complexer maken.

Kies je toch voor een douchebak dan is dit vaak een stuk simpeler en sneller. Bovendien heb je de keuze uit heel wat materialen, ontwerpen en afmetingen.

Verder zien we tegenwoordig vaak Italiaanse douches zonder wand. Dit geeft een nog groter gevoel van vrijheid. Wil je toch een wand, dan wordt er vaak gekozen voor glas. Zeker in een kleine badkamer zorgt dit voor een groter ruimtegevoel. Op deze manier voorkom je ook dat je badkamer steeds onder water loopt.

Om het water van een Italiaanse douche vlot te laten weglopen heb je toch wel een helling van 1 tot 3 cm/m richting de afvoer nodig. Verder is een zorgvuldige afdichting noodzakelijk. Insijpeling van water kan immers voor schade zorgen.

Een Italiaanse douche vraagt om een vakman

Ben je een handige harry dan zal het je misschien lukken, maar over het algemeen reken je voor de installatie van een Italiaanse douche beter op een vakman. Zo voorkom je veel kosten achteraf.