Zo vermijd je ongevallen onder de douche

6/02/2018

Je zou niet de eerste zijn die uitglijdt in de badkamer. Gelukkig kun je je voorzorgen nemen en jezelf heel wat narigheid besparen. Dit zijn onze tips voor een veilige douche.

Informeer je

Hoe je een veilige douche herkent? Het zit ‘em in de details! Belangrijk zijn een stevige constructie, slimme snufjes en kwalitatieve materialen. Hieronder vind je inspiratie voor je checklist.

Veiligheidsglas

Een douche bestaat voor een groot deel uit glas. Hier loert het gevaar op glasbreuk. Vraag naar hoogwaardig ESG-veiligheidsglas, liefst met een aangepaste dikte voor de gewenste constructie. ESG-veiligheidsglas draagt vaak een stempel. Vind je die terug, dan weet je dat je goed zit.

Sterker en veiliger

Waarom veiligheidsglas? Gewoon vensterglas breekt bij een harde stoot, maar veiligheidsglas absorbeert de energie. Breekt het toch, bijvoorbeeld bij erg grote impact door een scherp voorwerp, dan verbrijzelt het in botte stukjes. Er zijn dus geen scherpe scherven waar je je aan kunt verwonden. Oef! Op en top veilig.

Stevig verankerd

Je wil niet dat de constructie van je douche loskomt of invalt. Sommige bouwvormen, zoals een hoekopstelling, zijn stabieler dan andere. Je zinnen gezet op een douche met U-vorm, of een inloopdouche met vrij scherm? Voorzie dan stevige muur of plafondsteunen om de belasting te helpen dragen.

Scherm op vloerniveau

Met een douchescherm op vloerniveau win je ruimte in de hoogte, en het ziet er stijlvol uit. Je kan tot wel 2,2 meter hoog gaan. Zelfs een boomlange basketbalspeler kan dan douchen zonder dat het water over de douche spat.

Beslag met liftsysteem

Een veilige douche heeft stevige scharnieren of scharnierprofielen. Extra veilig is beslag met een liftsysteem. Hoe werkt het? Bij het openen komt je deur lichtjes omhoog en glijdt ze zacht over oneffenheden in de vloer. Bij het sluiten daalt de deur weer en zorgt het systeem voor een goede sluiting. Voordeel: minder spatwater buiten de douche, en dus minder kans op uitglijden.

Beweegbare wand

Ook beweegbare zijwanden dragen bij tot meer veiligheid. Pluk vanuit de douche je handdoek van het rek, of pak alsnog de bus conditioner zonder de douche uit te moeten. Zo beperk je de wederom de hoeveelheid spatwater, en je zorgt voor extra ventilatie. Wil je er echt alles aan doen om een val te voorkomen? Laat extra handgrepen en eventueel een douchezitje voorzien.

Water vs. watt

Tot slot nog een paar algemene aandachtspunten. Zo zijn er regels over het toegestane elektrische materiaal in de buurt van je douche. Volg ze om het risico op elektrocutie te beperken. Verder zijn er de verplichte differentieelschakelaars, de equipotentiaalverbinding en verschillende zones in de badkamer met elk hun eigen IP-waarde. Zegt je niets? Roep dan de hulp in van een ervaren elektricien.

Veiligheidskraan

Al eens verrast door een hete waterstraal? Niet leuk! Voorkom brandwonden en kies voor een veiligheidskraan. Die wordt aan de buitenkant nooit warmer dan het water dat eruit stroomt. Stel een maximale temperatuur (37 graden of lager) in met de temperatuurbegrenzer en je bent gerust.

Ventileer

Last but not least: een goede ventilatie van je badkamer is cruciaal. Elk jaar belanden een duizendtal mensen in het ziekenhuis door een CO-vergiftiging. Koolmonoxide kan vrijkomen bij een niet goed onderhouden verbrandingsapparaat, zoals een cv-ketel of een geiser. Laat regelmatig een onderhoud uitvoeren en plaats CO-melders. En dan … hop, zonder zorgen onder de waterstraal!

Bron: Bouwinfo.be

{{NEWSLETTER_BOX}}