Kamerschermen: nu heel hip in huis!

13/01/2022

Hoewel ze nu niet langer dienstdoen om ons te beschermen tegen de tocht of het licht, zijn er vandaag duizend-en-één nieuwe manieren om kamerschermen te gebruiken!

Om onaangename elementen in je decor te verbergen, om een te grote kamer op te delen, om een intiemer hoekje af te bakenen of om af te zonderen wat afgezonderd moet worden, hebben kamerschermen zowel een praktisch als esthetisch nut. Ze zijn mobiel en kunnen geplaatst worden waar ze nodig zijn. Ze zijn ook opvouwbaar, waardoor je ze kan inzetten naargelang je stemming, en ook dubbelzijdig, waardoor ze zowel decoratief als bijzonder nuttig zijn!

Al eeuwenlang niet te missen!

Kamerschermen ontstonden in China bij de adellijke families van de Zhou-dynastie. De enkelvoudige houten panelen werden vouwbaar tijdens de Han-dynastie. Oorspronkelijk waren het meubelstukken die op een sokkel bevestigd waren, bestaande uit beschilderde, gelakte en versierde massief houten panelen, bijeengehouden door metalen scharnieren. Ook vandaag is het principe nog steeds hetzelfde: panelen van hout of massief materiaal, en verbonden door scharnieren die, in de meeste gevallen, in beide richtingen kunnen draaien.

Wat professionals zeggen

Hoe goed een scherm ook geplaatst is, er bestaat altijd een risico dat het omgestoten wordt. Indien mogelijk moet één uiteinde van het scherm aan een meubelstuk of een muur bevestigd worden. Als het scherm op een vaste plaats moet komen, kan je ook twee bevestigingen aanbrengen die op de vloer geschroefd worden. Door de onderkant van één van de panelen op deze manier vast te zetten, zal het kamerscherm veel stabieler zijn. Voor hogere schermen is een groter aantal panelen nodig, zodat ze stabieler staan.

Een kamerscherm is gemakkelijker te hanteren als je onderaan elk paneel zelfklevende vilten voetjes bevestigt om het gemakkelijker te kunnen verplaatsen.

Laat voor breekbare exemplaren metalen of sierwerk handgrepen aan de buitenrand van de buitenste panelen zetten, afhankelijk van de stijl van het scherm. Met deze onopvallende handvatten kan je ze vastpakken en manoeuvreren zonder dat je het kwetsbare lakwerk of het lichte fluweel van het scherm hoeft aan te raken.

Gebruik ondanks deze voorzorgsmaatregel voor vaak gebruikte schermen onderhoudsvriendelijke materialen, vooral voor kinderkamers of een drukke woonruimte, of zelfs een afneembaar stuk stof!