Mila: “String art, ken je dat? Zo geef je een tweede leven aan je oude meubels!”

13/01/2022

Op nieuwjaarsavond schoof één van de genodigden bruusk een klein salontafeltje aan de kant om meer plaats te hebben om te dansen. En daarmee viel het eerste slachtoffer van het nieuwe jaar. De houten deur van het tv-meubel raakte beschadigd.

De feestneus zei natuurlijk luid en duidelijk dat hij de schade zou herstellen, maar hij verdween uiteindelijk in de donkere nacht en ik weet dat hij het er niet meer over zal hebben. Gelukkig voor hem wou ik sowieso een nieuwe techniek uitproberen die ik onlangs ontdekte: string art. Ken je dat? Dat is het reproduceren van een tekening op een houten plank door een touw rond spijkers te wikkelen. Ik wist niet echt waar ik het moest proberen. Maar nu had ik er meteen het perfecte object voor.

Stap 1: bereid je voor!

Om de bal niet mis te slaan (of de spijkers in dit geval…), moet je eerst op een blad papier het patroon tekenen of kopiëren dat je wil gebruiken. Het zou jammer zijn als je je vergist en eindigt met beschadigingen op je meubels. Zelf maakte ik zelfs kleine markeringen met een potlood voor ik aan het hoofdwerk begon.

Stap 2: spijkers!

Ik koos ervoor om enkele plantenbladeren te maken. Licht. Gestroomlijnd. Luchtig. Mooi! En niet te ingewikkeld. Maar ik ga niet tegen je liegen: ik beefde toen ik de eerste spijker op zijn plaats hamerde. Het moeilijkste is om de spijkers op dezelfde diepte in te slaan. Ze moeten ver genoeg uitsteken om de draad eromheen te wikkelen, maar ze mogen ook niet te ver uitsteken. De hamer hanteren: lastig.

Stap 3: spelen met de draad!

Door met de draad te spelen, kan je verschillende diktes creëren. De draad langs de buitenkant van de spijker of langs de binnenkant laten gaan, bijvoorbeeld, geeft een ander resultaat. Op dezelfde manier kan je door verschillende passages te maken op bepaalde plaatsen een ander effect krijgen. Ik koos een zwarte draad. Het leek me stijlvoller. Maar ik kan me voorstellen dat deze techniek heel vrolijk moet zijn in kleur!

Stap 4: bewonder!

Als je dit probeert, hoef je niet meteen één van je meubels op te offeren. De techniek werkt ook uitstekend op houten kaders, die dan mooie decoratiestukken worden voor bijvoorbeeld kinderkamers… Hoe dan ook, mijn meubels, die er gisteren nog als rommel uitzagen, hebben nu een heel nieuw uiterlijk!