Laadpaal: is hij echt verplicht? En een simpel stopcontact?

13/01/2022

Op de lange termijn is het meer dan waarschijnlijk dat we allemaal overschakelen op elektrische auto’s. Toch roept die nog heel wat vragen op, onder andere rond het opladen. Is een laadpaal onmisbaar om thuis je auto op te laden? Of laad je toch best via een openbaar laadnetwerk of zelfs een stopcontact thuis?

My Energi

We zagen het recent nog, er zijn er nog veel hindernissen voor elektrische voertuigen algemeen ingeburgerd zijn, vooral wat betreft de mogelijkheid om thuis op te laden. Het eerste wat je je moet afvragen voor je de bestelbon voor een elektrische auto tekent, is of je elektrische installatie voldoet.

Je moet ook weten dat het netwerk van openbare laadpunten vaak duur is, niet altijd even intuïtief, en op nationale schaal nog erg beperkt. Sommige regio’s doen het beter dan andere… Een elektrische auto kopen zonder de mogelijkheid om thuis op te laden, is dus een heel avontuur!

Drie vragen die je jezelf moet stellen voor je een elektrische auto koopt:

  • Is je installatie driefasig?
  • Wat is de maximale ampèrage? Als de waarde te laag is, heb je misschien niet genoeg marge voor huishoudelijke verbruik. Het laten versterken van de meter is mogelijk, maar duur.
  • Heeft je installatie een aardlekschakelaar?

Wat zijn de gevolgen van opladen via een standaard stopcontact?

De grote meerderheid van de elektrische voertuigen wordt geleverd met een kabel waarmee ze aan een standaard stopcontact kunnen worden opgeladen. Het gebruik van een gewoon stopcontact voor huishoudelijk gebruik moet echter beschouwd worden als een alternatieve oplossing, niet als standaardkeuze. Dit is waarom:

  • Gebruik nooit een verlengkabel. Die is niet gemaakt voor de nodige stroomsterkte (10 Ampère). Je riskeert oververhitting, elektrocutie bij zware regen, of zelfs brand.
  • De door de autobouwer geleverde kabel is ontworpen om de auto en de persoon die de kabel hanteert te beschermen. Maar hij beschermt niet je stopcontact tegen mogelijke oververhitting.
  • Tenslotte is de stroomsterkte beperkt tot maximaal 10 ampère, wat betekent dat de oplaadtijd langer is dan met een laadstation of wallbox.

Wat zijn de voordelen van opladen via een wallbox?

  • Het gebruik van een door een vakman geïnstalleerde wallbox maakt veilig opladen En het zorgt er voornamelijk voor dat je het reële gevaar op oververhitting van een gewoon stopcontact kan vermijden.
  • Een wallbox maakt een hoger oplaadvermogen mogelijk en vermindert daardoor drastisch de immobilisatietijd van je voertuig.
  • Dankzij een wallbox wordt de facturatie eenvoudiger: het is gemakkelijk om het huishoudelijk elektriciteitsverbruik te scheiden van het verbruik voor het opladen van het voertuig. Het kan zelfs automatisch aan de werkgever meegedeeld worden.
  • Tenslotte kan een intelligent laadpunt zijn vermogen afstemmen op het elektriciteitsverbruik van de rest van het huishouden (als bijvoorbeeld de oven en de wasmachine tegelijk draaien) om te voorkomen dat "de zekering springt", maar ook om de daluren te kiezen voor lagere laadkosten.