Een schilderij inkaderen: 3 regels die je moet volgen

13/01/2022

Over het algemeen zet de lijst rond een kunstwerk het werk extra in de verf. Als je gaat voor een ‘naakt’ schilderij, kan je dus een zo geschikt mogelijk kader kiezen.

Alex Block

Alle professionals zullen het je zeggen: als het om inlijsten gaat, moet je een onderscheid maken tussen olieverf en aquarel, gouache en andere gravures. Een olieverfwerk zit meestal onbeschermd in zijn lijst, terwijl andere werken onder beschermend glas worden ingekaderd. Dit beschermt de meest kwetsbare schilderijen tegen uitwendige factoren.

Olieverfschilderijen zijn over het algemeen makkelijk te onderhouden. Licht en stof hebben geen invloed. Ze worden ook niet aangetast door het meeste vuil, want ze zijn afwasbaar.

Aquarellen en gouaches daarentegen kunnen helemaal niet schoongemaakt worden, hoe vuil ze ook zijn. Daarom is beschermend glas van essentieel belang!

Een kader kiezen

Voor je een kader kiest, zijn er twee dingen die je moet overwegen: het soort schilderij (olieverf of een ander) en de afmetingen. Voor olieverfschilderijen zijn de afmetingen meestal gestandaardiseerd en kan je dus kant-en-klare kaders vinden die op de juiste maat gemaakt zijn. Voor andere werken zijn er echter geen vaste afmetingen. Je moet dus een speciale lijst bestellen bij een lijstenmaker.

Om te voorkomen dat je voor de verkeerde look gaat, volg je deze drie regels:

  • Voor zover mogelijk moet de lijst in overeenstemming zijn met het in te kaderen onderwerp. Er zijn twee tegengestelde werelden: detailbeelden (een portret, een stilleven, een boeket bloemen) en ruimere beelden (een landschap, abstracte werken met meerdere motieven of zelfs zeetaferelen). Detailschilderijen vereisen een breed, dik kader, terwijl overzichtswerken vragen om een dunner, meer onopvallend kader.
  • De kleur van het kader moet bij het schilderij passen, maar ook bij een element van de kamer. Een lichtgekleurd schilderij kan omgeven worden door een donker of heel helder kader, terwijl een donker schilderij een lichte of heldere lijst nodig heeft.
  • Hou tenslotte zeker rekening met de algemene aanblik van de kamer, maar ook met de stijl ervan!