Je eerste woning kopen: alles wat je moet weten

21/03/2023

Voor de meeste Belgen is een woning kopen de investering van hun leven. Het is dus een stap die je niet zomaar zet. Dit zijn de elementen om in het oog te houden voor een aankoop in alle sereniteit.

Er wordt (terecht) vaak gezegd dat een huis kopen de investering van je leven is. Voor de koper van een eerste woning is het een cruciale stap waarna hij of zij zich kan vestigen en een gezin kan stichten. Het is dan ook een keuze die je met kennis van zaken moet maken en die intimiderend kan zijn! Want terwijl het vinden van het huis van je dromen al een prestatie op zich is, besteed je maar beter genoeg aandacht aan de daaropvolgende stappen om teleurstellingen te voorkomen.

Onmisbare stappen

In dit proces zijn er vier belangrijke stappen. De eerste is je leencapaciteit berekenen. Door je dossier door te lichten, zal de kredietverstrekker (meestal een bank) bepalen wat je terugbetalingscapaciteit is. Hiervoor is je ‘financiële gezondheid’ (voornamelijk gelinkt aan de ‘kwaliteit’ van je job) belangrijk. Als algemene regel zal je als koper ongeveer een derde van je inkomen mogen besteden aan het terugbetalen van de lening. Het is die terugbetalingscapaciteit die je bankier wat speelruimte geeft bij de onderhandelingen met de kredietinstelling over je lening.

Vervolgens moet je de vastgoedprijzen analyseren. De vraagprijzen veranderen elk jaar en er zijn verschillen tussen de drie gewesten van het land. Kennis van de vastgoedprijzen kan je niet alleen helpen om een locatie te kiezen die past bij je financiële mogelijkheden, maar ook om te onderhandelen over de aankoopprijs van je droomhuis.

Vervolgens moet je rekening houden met een reeks bijkomende kosten. En die onderschat je best niet. Voordat je de stap zet, is het van essentieel om het totaal van deze verschillende kosten te berekenen. Het gaat onder andere over de registratierechten, de BTW en de notariskosten (honoraria, administratieve kosten en kosten voor de hypothecaire inschrijving). Afhankelijk van het gewest waarin je investeert zijn er anderzijds verschillende belastingvoordelen als je voor het eerst koopt.

Van die voordelen, zoals de hypothecaire lening voor jongeren, moet je gebruik maken! Onder bepaalde voorwaarden en als dit je eerste woning is, kan je genieten van een lagere rente en andere voordelen zoals belastingvermindering. Zo heb je als koper in het Brussels gewest onder bepaalde voorwaarden recht op een vermindering van het bedrag waarop registratierechten berekend worden. Dit betekent met andere woorden dat je een lager bedrag aan registratierechten moet betalen. Neem voor meer informatie contact op met je gewest of het woonloket van je gemeente.

Interesse in dit onderwerp? Wil je het bedrag kennen dat je kan lenen? Aarzel dan niet om de website van onze partner MesFinances.be te raadplegen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼