Op zoek naar een lening voor een woning of verbouwingen? Kijk goed rond!

24/11/2022

Heel wat studies bewijzen het: de Belg heeft teveel de gewoonte om zich te beperken tot zijn ‘historische’ bank wanneer hij een hypothecaire lening neemt of een lening om werken te financieren. Toch hebben we in ons land heel wat keuze!

Een derde van de Belgen gaat slechts naar één bank voor het afsluiten van een lening. En van zij die wel de moeite doen om verder te prospecteren, neemt de helft genoegen met het raadplegen van slechts twee financiële instellingen… Toch is er in ons land geen tekort aan kredietinstellingen!

Vergelijk en win!

Als het gaat om het vinden van een lening bij een bank, kunnen we je alleen maar aanmoedigen om rond te kijken op de markt voor het best mogelijke tarief. In het geval van een hypothecair krediet kan dit je enkele duizenden euro’s besparen als je het aantal aflossingsjaren bij elkaar optelt.

Daarvoor moet je echter aan verschillende criteria voldoen:

  • Een voldoende grote eigen inbreng. Door 100% van de prijs van de gewenste woning te lenen, kan je geen aantrekkelijk tarief krijgen.
  • Evalueer vervolgens de mogelijkheden om de termijn zoveel mogelijk te verkorten. Door bijvoorbeeld te lenen over 20 jaar in plaats van 25 jaar, kan de rente immers omlaag.
  • Bovendien kan je bij sommige banken een beter tarief krijgen door te kiezen voor aanvullende producten zoals een schuldsaldoverzekering of een woningverzekering.
  • Laat ten slotte de concurrentie spelen! Hoewel dit een tijdrovend proces kan zijn, kan het er wel voor zorgen dat je bankier laat zwichten wanneer hij geconfronteerd wordt met een aantrekkelijker kredietvoorstel dan dat van hen. En dit geldt net zo goed voor een lening om werken te financieren!

Prospectie doen is niet moeilijk

Het eerste wat je moet doen voordat je een lening afsluit, is je informeren op gespecialiseerde websites en een reeks eerste vergelijkingen maken met behulp van vergelijkingswebsites. Om die laatste te vinden, gebruik je trefwoorden als "vergelijking woonlening" of "vergelijking hypotheeklening". Je zal de huidige tarieven kunnen zien en dus een eerste basis hebben om mee te gaan onderhandelen.

Als je van tevoren goed geïnformeerd bent, kan je de laagste rente op de markt krijgen. Zelfs een kleine variatie van een paar procentpunten in het tarief kan een grote invloed hebben op het totale bedrag dat je terugbetaalt, vooral in het geval van een hypotheek.

Op een platform als geldbank.be duurt het maar een paar klikken om het beste tarief op de markt te vinden, of je nu werken of de aankoop van een woning wil financieren. Op deze site kan je meer dan 50 financiële organisaties vergelijken door een formulier in te vullen en vervolgens je aanvraag online te versturen. Zo heb je toegang tot de beste aanbiedingen zonder uit je zetel te komen!

Tot slot nog een mogelijkheid: raadpleeg een makelaar die met verschillende kredietorganisaties werkt. Hij of zij begeleidt je bij je zoektocht en biedt je een objectieve vergelijking van de aanbiedingen die aan je criteria voldoen. En natuurlijk houdt niets je tegen om een online zoektocht te combineren met het advies van een makelaar!