2 redenen om een verkoopcompromis te laten opstellen door een notaris

11/05/2022

Als je een woning wil kopen wordt in beginsel eerst een compromis of koop-verkoopbelofte opgesteld waarna een notariële akte wordt verleden. Maar wist je dat het nuttig kan zijn ook de compromis te laten opmaken door een notaris?

Scott Graham

De authentieke akte die bij de verkoop van een onroerend goed wordt opgesteld moet worden opgemaakt door een notaris. Voor een compromis is dat niet het geval. Die mag ook onderling of bv. door een vastgoedmakelaar worden opgesteld.

Waarom toch doen?

Toch kan het aangewezen zijn om ook de compromis door een notaris te laten opmaken. Op die manier ben je tenminste gerust dat deze correct is opgemaakt en dat deze alle wettelijk verplichte vermeldingen bevat.

Bovendien heb je dan als koper recht op een gratis verzekering tegen overlijden tussen het moment van het tekenen van de compromis en de notariële akte. Als je in die periode overlijdt door een ongeval dan dekt die verzekering de betaling van de koopsom tot een maximaal bedrag van 250.000 euro.

Wie stelt ze op?

Hebben zowel de verkoper als de koper een eigen notaris, dan stelt de notaris van de verkoper in de regel de compromis op en de notaris van de koper de notariële akte. Weet dat het opstellen of nazien van een compromis door de notaris geen extra kosten voor de koper en/of de verkoper met zich brengt. De kosten hiervan zitten nu eenmaal vervat in de aktekosten die je toch zal moeten betalen als koper.

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)