Hoe zal de vastgoedmarkt evolueren in 2022? Zullen appartementen populair zijn?

14/01/2022

We hebben natuurlijk geen glazen bol, maar enkele signalen geven ons een idee van de waarschijnlijke evolutie van de markt in 2022. Een ding lijkt vast te staan: de waanzin van de afgelopen twee jaar lijkt achter de rug!

De cijfers van agentschappen, notarissen en Statbel zijn het over één ding allemaal eens: na anderhalf jaar duizelingwekkend te zijn gestegen, lijkt de hausse in de prijzen van vastgoed in de tweede helft van 2021 tot rust gekomen. Een korte stilte voor een nieuwe storm of een meer permanente stabilisatie van de prijzen?

Wat zal er met het onroerend goed gebeuren?

In zijn laatste persbericht voorspelt Eric Verlinden (Trevi) "een toename van het residentieel vastgoed met 3,5% voor 2022, bij een inflatie van ongeveer 2,5%". De ex-baas verwacht dat de rentevoeten historisch laag zullen blijven, dat de belastingen ondanks de uitspraken van Vincent Van Peteghem gunstig blijven voor huiseigenaars en dat de gezondheidssituatie niet op de economie zal wegen. Andere deskundigen, zoals Sylvain Bavier in de krant Le Soir, voorzien een stagnatie of zelfs een lichte daling van de prijzen. Alles zal afhangen van de ontwikkeling van de inflatie en de rentevoet. Hoewel al deze voorspellingen elkaar op het eerste gezicht tegenspreken, is het belangrijk te weten dat, rekening houdend met de inflatie, de prijzen op het einde van 2022 niet veel zullen verschillen van die van nu.

En appartementen?

Toen er een einde kwam aan de lockdown, werden panden met een buitenruimte stormenderhand opgekocht! In die mate zelfs dat appartementen niet langer interessant zijn? Althans niet in tweede instantie, want zowel de door Statbel als de door de notarissen meegedeelde cijfers wijzen duidelijk op een stijging. Niet zo spectaculair als voor huizen natuurlijk, maar genoeg om een nieuw evenwicht op de markt te zien.

Een probleem voor jonge mensen…

Tegenwoordig is de toegang tot vastgoed bijzonder moeilijk geworden voor mensen die noch een groot gegarandeerd inkomen, noch familievermogen hebben. Jongeren die niet uit een rijke familie komen, zitten dus in de knel: de prijzen zijn historisch hoog, de lonen stagneren, de uitgaven stijgen (zie energieprijzen) en, als klap op de vuurpijl, dwingen de zeer lage rentestanden de banken tot grote voorzichtigheid en lenen ze niet meer het volle bedrag uit. Zolang de zaken blijven zoals ze zijn, zal de toegang tot vastgoed helaas even ingewikkeld blijven als altijd voor jongeren en mensen die niet over grote financiële middelen beschikken… Dus, status quo in 2022.