Hoeveel kost een renovatie?

17/10/2022

Heb je zin om je woning te renoveren? Je bent niet alleen: meer en meer Belgen beslissen om hun huis of appartement een nieuw elan te geven. Wat de reden ook is voor die renovatieboost, meer leefcomfort, de warde van je woning verhogen of je energieverbruik verlagen, renoveren kost geld. In dit artikel helpt Immovlan je om een inzicht te krijgen in de kosten!

Waarom renoveren?

Renoveren kan angst inboezemen. Renovatiewerken starten, kan al snel een zeer grote investering van tijd en geld met zich meebrengen. Waarom besluiten dan steeds meer mensen de sprong te wagen? Heel eenvoudig: een goed uitgevoerde renovatie kan de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Besluit je bijvoorbeeld je verwarmingssysteem of isolatie te vernieuwen, dan kan je meer van je huis genieten terwijl je veel geld bespaart en zorg draagt voor het milieu.

Tegelijkertijd geeft het renoveren van je woning vaak een belangrijke meerwaarde bij doorverkoop of het verhuur. Daarom is het belangrijk de investering en de voor- en nadelen van deze beslissing te evalueren, en te bekijken wat je erbij wint.

Een belangrijke factor bij het nemen van de beslissing zijn bovendien de kosten van de renovatie. Laten we eerlijk zijn: renoveren is duur, te duur voor sommige mensen. Daarom kiezen verreweg de meeste renoveerders ervoor hun werk over meerdere maanden of zelfs jaren te spreiden. Gelukkig kunnen we aan deze vergelijking ook het effect van de renovatie- en energiepremies toevoegen. Die zijn bedoeld om de renovatie van Belgische woningen aan te moedigen en kunnen helpen om in gang te schieten. Afhankelijk van de omvang van de werken en de voorwaarden, kunnen de gewesten je premies bieden.

Met welke criteria moet ik rekening houden bij het opstellen van een budget?

Het opstellen van een budget voor de verbouwing is een essentiële stap om de verbouwing vlot te laten verlopen. Het is gebruikelijk om per onderdeel van de renovatie te werken en te proberen de prijs van de verbouwing per vierkante meter te berekenen. Het is ook aan te raden om na te denken over de verschillende mogelijke scenario’s die de situatie kunnen veranderen en mogelijk de kosten kunnen verhogen (vertragingen, stijging van de prijs van materialen, enz.).

De eerste stap is kijken naar de verschillende onderdelen van de renovatie die je van plan bent te doen en de kosten ervan bij benadering te schatten. Merk op dat door de coronacrisis de prijs van veel materialen gestegen is, als gevolg van de achterstand opgelopen tijdens de verschillende lockdowns.

Te overwegen renovatie-onderdelen:

De elektrische installatie

Het onderdeel elektriciteit is één van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij je renovatieproject. Eerst en vooral moet je de staat van je installatie kennen. Het is verplicht een elektrische keuring van de installatie uit te voeren bij verkoop of verhuur van een huis ouder dan 15 jaar… Een keuring kost ongeveer 100 euro.

Als het nodig is om de hele elektrische installatie van het pand opnieuw te doen, moet je rekenen op ongeveer 100 euro/m², de specifieke kosten van je werk niet meegerekend. Als de omvang van de werken klein is, of als je geld wil besparen door het werk zelf te doen, kun je "elektrische kits" gebruiken die je door de verschillende stadia van het renoveren van je installatie leiden. Het is echter aan te raden dit niet licht op te vatten en niet te aarzelen een vakman in te schakelen als het nodige werk aanzienlijk is.

Prijs per vierkante meter (excl. BTW):

Soort werkenGemiddelde prijs per m²
Plaatsen en veiligheid elektriciteit70€ tot 110€
Gedeeltelijke renovatie90€ tot 120€
Volledige herstelling van je elektrische netwerk130 tot 160€
Volledige renovatie zonder elektrische verwarming130€ tot 160€
Volledige renovatie met elektrische verwarming160€ tot 220€
Tarief werk elektricien40€ tot 50€/per uur
Prijs elektrische keuring60€ tot 150€ per interventie (excl. verplaatsingskosten)

Sanitaire installatie

Dit is nog een heel belangrijke kostenpost om bij je renovatie rekening mee te houden. Als we over sanitaire voorzieningen spreken, hebben we het over alle voorzieningen die nodig zijn voor de properheid en hygiëne in je huis. Dit omvat natuurlijk de badkameruitrusting, maar bijvoorbeeld ook de boiler en het toilet.

Bedenk bij dit hoofdstuk dat maar weinig kosten vastliggen. Afhankelijk van de keuze en de omvang van de uitrusting en de gekozen prijsklasse… variëren de kosten van de installatie tussen de € 6000 en de € 10.000.

Zoals je je kan voorstellen, is het altijd mogelijk geld te besparen door goedkopere materialen te kiezen of zelfs door zelf de installatie uit te voeren (wetende dat de plaatsing meestal 20% of 30% van de factuur bedraagt). Daarom moet je niet aarzelen minstens 3 offertes te vragen, om een duidelijker beeld te krijgen van de kosten van je werk.

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het inschatten van de kosten van je installatie is de staat van je leidingen. Afhankelijk van de toestand en het gebruikte materiaal, zal je meer of minder moeten begroten. Het soort leiding (en de prijs ervan) zal variëren naargelang de rol die ze in je installatie speelt. Als je bijvoorbeeld je riolering wilt aanpakken, heb je waarschijnlijk te maken met goedkopere, lichtere en gemakkelijker te hanteren PVC-buizen. De watertoevoer daarentegen bestaat waarschijnlijk uit duurdere en moeilijk te hanteren koperen leidingen.

Bedenk dat het vervangen of leggen van nieuwe leidingen bij een renovatie meestal extra kosten met zich meebrengt.

Prijs per vierkante meter

Soort werkenGemiddelde prijs per m²
Volledige plaatsing leidingwerk30€ tot 110€
Leidingen voor aansluiting op de riolering200€ tot 400€
Renovatie leidingwerk80€

Prijs van de plaatsing (werktijd)

Soort werkenPrijs van de plaatsing
Verwijderen van bestaande elementen60€ tot 250€ per stuk
Loodgieterswerk40€ tot 80€
Plaatsing van een bad400€ tot 1500€
Plaatsing van een douchecabine550€ tot 2000€
Plaatsing van een instapdouche1200€ tot 4500€
Plaatsing van een wasbekken of lavabo250€ tot 550€
Plaatsing van vloer- of wandbekleding25€ tot 170€ per m²
Elektriciteitswerken (stopcontacten, verlichting, etc.)40€ tot 150€ (per stuk)

Verwarming

Verwarming is ook een belangrijke kostenpost om rekening mee te houden bij een renovatie. De vernieuwing van je verwarmingssysteem is, zoals je je kan inbeelden, niet alleen in het belang van je wooncomfort, maar ook op economisch vlak. Een goed verwarmingssysteem kan ervoor zorgen dat je ‘s winters warme voeten houdt en aan het eind van de maand echt bespaart.

Merk op dat zelfs de meest efficiënte ketel moeite zal hebben om grote lacunes in de isolatie te compenseren… en vaarwel warme voeten in de winter!

In sommige gevallen is het zelfs raadzaam een energie-audit of een woningaudit uit te voeren om je energiebehoeften en tekortkomingen preciezer te bepalen. Dit geeft je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen of het naast je verwarmingssysteem ook niet de voorkeur geniet om je isolatie te herzien.

Wat de kosten van dit alles zijn, hangt in grote mate af van de staat van je huidige installatie: hoe is je centrale verwarming? Je radiatoren? Wat zeggen de asbest- en looddiagnoses uit?

Soort werkenPrijs (all-in, incl. plaatsing)
Plaatsing van een gascondensatieketel1500€ tot 5500€
Plaatsing van een volledige verwarming op gas7500€ tot 15000€
Plaatsing van een stookolieketel4000€ tot 7500€
Plaatsing van een volledige verwarming op stookolie11000 € tot 16000€
Plaatsing van een warmtepomp3500€ tot 14500€
Plaatsing van een volledig elektrisch verwarmingssysteem50€ tot 100€
Plaatsing van een volledige verwarming op biomassa8000€ tot 25000€
Plaatsing van een traditionele radiator75€ tot 500€
Plaatsing van een lagetemperatuurradiator100€ tot 1000€
Plaatsing van een convector100€ tot 400€
Plaatsing van vloerverwarming30€ tot 350€ per m²

Ramen

Ramen zijn niet enkel belangrijk voor de look van je huis, maar vooral ook voor de akoestische isolatie en de energieprestaties. Als je besluit je ramen te vervangen, zorg er dan voor dat ze niet alleen je huis een frisse look geven, maar ga ook voor een set-up met:

 • Een goede luchtdichtheid
 • Een goede waterdichtheid
 • Een goede akoestische isolatie
 • Een goede thermische isolatie

Wat de thermische isolatie betreft, moet je kijken naar de ug-coëfficiënt, die je een schatting geeft van de warmte die per vierkante meter verloren gaat. Deze coëfficiënt moet altijd zo laag mogelijk zijn (b.v. 6,8 W/m²K voor enkele beglazing, 2,8 W/m²K voor conventionele dubbele beglazing).

In sommige gevallen zal het niet nodig zijn om al je ramen te vervangen. Afhankelijk van de staat van je ramen, kan het voldoende zijn om de buitenkant ervan te renoveren om warmteverlies naar buiten te beperken. Om te weten te komen of je beglazing vervangen of vernieuwd moet worden, schakel je een vakman in om een eerste diagnose van je profielen te maken, waardoor je onnodige uitgaven kan vermijden.

Zoek bij de keuze van de nieuwe beglazing voor je huis ook naar beglazing die een technische homologatie heeft om de prestaties te garanderen.

De prijs hangt af van het materiaal dat je voor je ramen kiest (aluminium, hout, PVC, enz.) en het soort beglazing (dubbele beglazing of driedubbele hoogrendementbeglazing). Weet dat driedubbele beglazing voor de meeste woningen vaak overbodig is. Want ook al biedt het energetische prestaties en een ug coëfficiënt die beduidend beter zijn dan de meeste dubbele beglazing, heeft het een groot aantal nadelen, vooral op het vlak van gewicht.

Gemiddelde prijs:

Soort werkenGemiddelde prijs
Herstelling van de openende delen van een raam80€ tot 200€
Vervanging van het raamkader (dorpels)345€ tot 1050€
Herstelling van het raammechanisme (scharnieren, etc.)30€ tot 50€
Werkkost vervanging raammechanisme50€ tot 200€
Vervanging van het glas in een raamEnkel glas: 45€ tot 150€ / m2
Gewoon dubbel glas: 80€ tot 200€ / m2
Dubbel glas met sterke akoestische isolatie: 130€ tot 180€ / m2
Inbraakwerend dubbel glas: 200€ tot 280€ / m2
Driedubbel glas: van 190€ /m2
Standaard houten raam met dubbel glas500€ tot 1350€ / m2
Standaard aluminium raam met dubbel glas150€ tot 800€ / m2
Standaard PVC raam met dubbel glas300€ tot 750€ / m2

Dak

Dakwerken zijn duidelijk één van de belangrijkste en meest ingrijpende werken. Dit aspect van de renovatie van je huis is zo belangrijk dat het sterk aan te raden is het het te laten uitvoeren door vaklui uit de sector.

Bovendien omvat de term "dakrenovatie" een groot aantal verschillende ingrepen. Het eerste wat je moet doen is je behoeften wat dakbedekking betreft bepalen.

Als je meer wil weten over het vernieuwen van je dakbedekking en de isolatie van je huis, bekijk dan onze andere artikels over dit onderwerp.

Prijs per vierkante meter:

Soort werken (hellend dak)Gemiddelde prijs per m²
Vernieuwing van de dakconstructie1700€ /m3
Vernieuwing van de vliering2000€ / m3
Vernieuwing van de dakpannen1900€ / m3
Vernieuwing van de dakspanten1800€/ m3
Herstelling van de dakbedekking in natuurlijke leisteen90€/ m2
Herstelling van de dakbedekking in artificiële leisteen50€ / m2
Vervanging van de pannen (22 per m2)3€/ stuk
Vervanging van de muurplaatvanaf 600€/ m2
Vervanging van het onderdak6€/ m2
Vervanging van de roofing6€/ m2
Vervanging van de waterdichte laag5€/ m2
Vervanging dampwering10€ à 20€ / m2
Vervanging onderdak10€ à 16€/ m2
Dakbedekking10€ à 100€/ m2
Dakisolatie20€ à 170€ / m2
Waterdichting dak100€ à 300€/ m2
Dakconstructie
Verhoging dak1300€ tot 1600€ / m2
Plaatsing van een Velux (venster of dak)250€ tot 700€ / stuk
Goten3€ tot 60€ per lopende meter, de afloop zelf varieert van 30€ tot 50€ (zonder plaatsing)

Binnenmuren

Binnenmuren renoveren is vaak meer een esthetische dan een praktische beslissing. Het kan de sfeer van een kamer veranderen, of zelfs het gebruik ervan. Maar het is niet altijd de look die ons ertoe aanzet de steunpilaren van ons huis aan te pakken. Met de tijd, slijtage of gebrek aan ventilatie, kan je vervormingen of verkleuringen op je muren opmerken. Dit kan het signaal zijn dat een renovatie noodzakelijk is.

Net als bij alle andere kostenposten moet je de conditie van je muren bepalen, de mate en oorzaak van hun aftakeling. Vallen ze ten prooi aan vocht? Salpeter? Zijn er scheuren? Afhankelijk hiervan zal je de juiste acties kunnen overwegen om weer een gezonde ondergrond te krijgen op je muren.

Een andere factor waarmee je rekening moet houden voor je je innerlijke Picasso aanspreekt, is het soort muur. Is het een bakstenen muur? Natuursteen? Of een muur van sintelblokken? Het soort muur is essentieel om te bepalen wat je ermee kan doen, maar ook om je budget te bepalen.

Soort werkenPrijs per m² (levering en plaatsing inbegrepen)
Vernieuwing van de pleisterlaag8€ tot 22€ / m2
Renovatie van de muur met herstelling en voorbereiding van de muur35€ tot 40€ / m2
Renovatie van een stenen muur420€ tot 500€ / m3
Injectie met hars in de muur (anti-vochtbehandeling)40€ tot 200€ / lopende meter
Elektromagnetische anti-vochtbehandeling30€ tot 60€ / m2

Afwerking

Eindelijk, de afwerking! Dat is waarschijnlijk wat je denkt na het doorlopen van alle voorgaande fases. Dit is HET moment om je creatieve instincten te laten spreken. Dit deel van je renovatie moet echter niet onderschat worden. Uit financieel en organisatorisch oogpunt moet je op dit deel voorzien en plannen.

Onder de afwerking verstaan we alle laatste elementen die uitgevoerd moeten worden om het vooraf geplande eindresultaat te bekomen. Dit heeft zeker betrekking op de ‘details’ zoals het opruimen van het terrein, maar ook en vooral het leggen van de vloer, plinten plaatsen, schilderen, enz.

Ondanks de vermoeidheid aan het einde van de werken, mag je dit belangrijke onderdeel niet verwaarlozen, een onderdeel dat een heel belangrijke rol speelt in het comfort van je huis.

De kosten zullen vaak hoger uitvallen dan verwacht. Natuurlijk moet je rekening houden met de schommeling in de prijs van materialen, maar ook met de onvermijdelijke vertragingen op de werf. Denk er dus aan meerdere offertes te vragen en een zekere marge in je budget in te bouwen, ook al betekent dat dat je het werk over een langere periode moet spreiden.

Architect of geen architect?

Om financiële redenen kan het verleidelijk zijn geen beroep te doen op een architect voor je renovatiewerken. Maar die stap simpelweg overslaan uit financiële overwegingen kan je achteraf paradoxaal genoeg duur komen te staan.

De rol van een architect is niet enkel plannen uittekenen. Hij speelt echt een rol in het adviseren en begeleiden tijdens het hele bouwproces. Maar hij doet meer:

 • Hij optimaliseert je keuzes en je ruimtes
 • Hij neemt de leiding over de keuze van de vakmensen
 • Hij is verantwoordelijk voor de controle van de werf en moet ervoor zorgen dat die conform is aan de oorspronkelijke plannen
 • Hij helpt om een totaal en beperkt budget voor de werken op te maken
 • Hij kan helpen om subsidies en premies voor de bouw te verkrijgen.

Als je er nog steeds aan denkt om geen beroep te doen op een architect, bedenk dan dat het voor bepaalde soorten verbouwingen verplicht is er één in te schakelen:

 • Als je project een bouwvergunning nodig heeft: een architect moet de plannen voor het dossier opstellen.
 • Als je eigendom in een geklasseerde zone staat of erkend is als monument: zelfs als het te renoveren deel van het gebouw van buitenaf niet zichtbaar is, moet toch een architect ingeschakeld worden. Bovendien gaat het voor beschermde gebouwen niet om een simpele bouwvergunning, maar om een unieke toestemming. Bovendien moet de aanvraag voor deze gecombineerde vergunning niet op gemeentelijk, maar op gewestelijk niveau worden ingediend. Deze aanvraag gaat ook gepaard met een veel vollediger dossier dan de aanvraag voor een bouwvergunning.
 • Van zodra je verbouwing een invloed heeft op de stabiliteit en de omgeving van een gebouw

Volgens welke criteria kies je je architect?

Wat de keuze van de architect betreft, is het eerste wat je moet doen een idee hebben van wat je wil. Wat wil je in je huis veranderen? Waarom wil je dit doen? In welke volgorde van prioriteit? In welke volgorde van prijs? Hoe lang zal het duren? Wil je een deel van de verbouwingen zelf doen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen voor je ook maar overweegt een architect te raadplegen of om een offerte te vragen. Hoe beter je kan beschrijven wat je wilt, hoe efficiënter de samenwerking met de architect zal zijn.

 • Nabijheid: zorg ervoor dat je een architect kiest die dicht bij jou en/of je werf gevestigd is. Zo zal hij meer beschikbaar zijn als daar nood aan is.
 • Specialisatie en ervaring: Het is van essentieel belang dat je architect een profiel heeft dat bij dat van jou past, of op zijn minst bij de stijl van je verbouwing. Aarzel dus niet om te vragen naar zijn vroegere realisaties, zijn opleiding en meer in het algemeen zijn ervaring.
 • Prijsklasse en stijl: Vergelijk offertes van minstens 2 of 3 architecten voor je je keuze maakt. Zoek uit waarin elke architect gespecialiseerd is en wat de erelonen zijn. Een architect kiezen is een belangrijke stap in elk bouw- of verbouwingsproject, dus zorg ervoor dat je niets overhaast doet en kies niet uit gemakzucht. Je architect moet in staat zijn je behoeften te begrijpen en er concreet op in te spelen.

Hoeveel kost een architect?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een architect is duur. Maar toch is het geen overbodige luxe om er een beroep op te doen. Hun deskundigheid en advies kunnen je mogelijk een hoop ellende besparen als je eenmaal begint te bouwen. Net als de keuze van de materialen is dit een investering in de toekomst van je huis.

Dus laten we meteen de pleister (neen, niet dat soort pleister) van de wonde trekken, het ereloon van een architect wordt gewoonlijk berekend op de totale prijs van je verbouwingen of over het aantal vierkante meters ervan. Dit is meestal 10% of 15% van het totale budget van je verbouwingen. Dat is duur, maar het is vaak mogelijk de kosten van je architect bij benadering te berekenen door eerst het budget per m2 van je werk te plannen.

Lening

Wil je je pand renoveren maar heb je niet genoeg geld of wil je gewoon niet je reserves aanspreken? Dan kan je overwegen om een lening af te sluiten. Maar welke formule moet je kiezen?

De eerste stap is het bepalen van je behoeften en je situatie. Afhankelijk hiervan zijn er verschillende oplossingen beschikbaar:

 • Hypotheek: als je besluit een hypotheek te nemen, heb je twee mogelijkheden. Ten eerste: als je in het verleden al een hypotheek afgesloten hebt en een deel ervan hebt terugbetaald, heb je de mogelijkheid om dit bedrag opnieuw te lenen door je huidige hypotheek te herstructureren. Hierdoor zijn er geen dossier- en andere kosten.

Je hebt ook de mogelijkheid om een volledig nieuwe hypotheek af te sluiten. In dat geval moet je echter opnieuw de dossier- en aanverwante kosten betalen.

Een hypotheek is geschikt als je grote sommen wil lenen en de mogelijkheid hebt je aflossing over een langere termijn te spreiden. Je moet ook weten dat je in dit geval bepaalde belastingvrijstellingen geniet (onder bepaalde voorwaarden en tot een bepaald bedrag).

 • Renovatielening: de tweede optie is de renovatielening. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze lening bedoeld voor renovatiewerken en kan ze worden afgesloten door eenvoudig bewijs van de gezette stappen voor te leggen (schattingen, facturen, enz.). Deze financieringsmogelijkheid is gemakkelijker en goedkoper om af te sluiten. Er komen geen aanvraagkosten of juridische kosten bij de rekening. Ook kan je, als je groen renoveert of in groene energie investeert, aanspraak maken op premies en voorkeurtarieven voor je lening. Bedenk echter dat je maar een bepaald bedrag zal kunnen lenen, minder dan je met een hypotheek kan doen.
 • Persoonlijke lening: Als je geen bewijs van de werken kan voorleggen, zal je waarschijnlijk een persoonlijke lening moeten aangaan. Dit zal minder specifiek zijn voor eigendom en andere voorwaarden hebben.

Hoeveel BTW betaal ik op mijn renovatie?

Vergeet bij het opstellen van je renovatiebudget niet rekening te houden met de BTW op de werken. Het goede nieuws is dat je, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, aanspraak kan maken op een verlaging van de BTW van 21% naar 6%:

 • Als je huis minstens 10 jaar oud is
 • Als het bedoeld is als privéwoning
 • Als de werken rechtstreeks aan jou gefactureerd worden

Je moet er ook op letten dat je het renovatiekader respecteert zoals de wetgever dat voorzien heeft. Niet als renovatiewerken worden beschouwd:

 • Sloopwerkzaamheden die niet voorafgaan aan renovatiewerken.
 • Verbouwingen die geen betrekking hebben op de woning zelf (tuin, sauna, zwembad, enz.)
 • Renovatie van gemeenschappelijke verwarmingsketels voor privé-appartementen die ouder dan 10, maar jonger dan 15 jaar zijn.
 • Renovatie van liftinstallaties in elk type woning voor elk gebouw ouder dan 10 jaar maar jonger dan 15 jaar.

Als deze BTW-verlaging je zou inspireren om je nieuwbouwwerkzaamheden als renovatie aan te geven, weet dan dat dit geen goed idee is. Als de fiscus erachter komt, moet je niet enkel het verschil van 15% betalen, maar ook een boete.

Een bijbouw aan een huis kan tegen 6% BTW gebouwd worden. Er is echter één voorwaarde: de oppervlakte van het oude deel van het huis moet na de renovatie groter zijn dan de helft van de totale oppervlakte van het gebouw nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Als het gebouw een oppervlakte heeft van 200 m² en je voegt 150 m² toe, is aan deze voorwaarde voldaan. Dat komt omdat 200 m² meer dan de helft is van 350 m². Bovendien moet het nieuwe gedeelte één geheel vormen met het oude gebouw.

En voor het geval je nog steeds twijfelt aan het nut van een architect voor je project, weet dan dat hij je kan helpen bij het opmaken van een dossier in geval van een BTW-discussie. Om er zeker van te zijn dat het 6% BTW-tarief van toepassing is op de werken die je wil uitvoeren, kan je ook contact opnemen met de dienst stedenbouw van de gemeente.

Er zijn echter uitzonderingen in sommige steden, waar je toch een verlaging naar 6% BTW kan krijgen, zelfs als je je huis helemaal afbreekt en het daarna weer opbouwt. De enige voorwaarde is dat de sloop en de herbouw tegelijk worden uitgevoerd en dat het gebouw nog steeds als privéwoning wordt gebruikt.

Hoe onderhandelen over de prijs van een te renoveren huis?

Er zijn veel huizen op de markt die gerenoveerd moeten worden, maar hoe onderscheid je het koopje van een ruïne (in elke betekenis van het woord).

1. Analyseer de prijs grondig

Vergelijk de prijs van het te renoveren huis met die van anderen in de omgeving. Is de minderwaarde van het huis in overeenstemming met de prijs en de staat waarin het zich bevindt?

2. Maak een schatting van de kosten van de renovatie

Probeer de omvang van de uit te voeren werken in te schatten en de kosten van deze verbouwingen (worst-case) in te schatten. Maar maak behalve een schatting van het budget ook een schatting van de tijd die je aan deze verbouwingen wil besteden, met in het achterhoofd dat je er vanwege de kosten voor kunt kiezen ze te spreiden. Ga zelfs zo ver dat je schattingen krijgt. Dit alles zal je zeker teleurstelling en frustratie besparen als je het huis eenmaal gekocht hebt.

3. Hou je aan je budget

Hoewel sommige huizen heel wat mogelijkheden bieden, kunnen ze financieel gezien een puinhoop veroorzaken. Zelfs als een huis goedkoop is, is dat geen garantie dat het je uiteindelijk niet meer gaat kosten.

4. Bedenk wat je zoekt

Een huis renoveren is een beslissing die zorgvuldig overwogen moet worden, vooral als je een huis zou kopen om er meteen in te gaan wonen. Overweeg of je het geduld, het doorzettingsvermogen en de durf hebt om een grote verbouwing te ondernemen.

Maak gebruik van premies!

In België zijn er een groot aantal premies voor het verbouwen, bouwen en zelfs kopen van een huis. Maar afhankelijk van de regio, provincie en gemeente waar je woont, kan het zijn dat je niet dezelfde subsidies en premies kan krijgen.

Voordat je aan een project begint, is het daarom altijd aan te raden om online uit te zoeken welke subsidies er voor je beschikbaar zijn;

Voor Vlaanderen:

Voor Wallonië :

Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

Om het bedrag van de premies te bepalen waarop je recht hebt, moet je in de meeste gevallen eerst het bedrag van je belastbaar inkomen kennen. Het bedrag van de premie varieert naargelang je inkomen. Hoe lager je loon, hoe hoger de premie.

Als je nog meer informatie nodig hebt, bekijk dan onze andere artikels rond dit onderwerp!

Alicia Kempeneers