Welk slot plaats je op een toegangsdeur?

31/03/2023

Als je het slot van je deur wil vervangen, bijvoorbeeld omdat het stuk is of verouderd, maar je niet weet wat te kiezen uit het grote aanbod op de markt, dan overlopen we in dit artikel waar je rekening mee moet houden bij het kiezen.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen voordat je tot vervanging overgaat is of je het slot of de cilinder van je deur moet vervangen. De algemene term ‘slot’ verwijst over het algemeen immers naar het volledige sluitsysteem van een deur. Dus voordat je naar je lokale doe-het-zelfzaak gaat, moet je uitzoeken welk deel van het slot vervangen moet worden.

Bovendien is het vaak zo dat mensen enkel de sleutels van een toegangsdeur willen vervangen. In dat geval is de meest rationele oplossing om gewoon de cilinder van het slot te wisselen. Dit is het deel van de deurvergrendeling waarin je de sleutel steekt. Er zijn verschillende soorten cilinders, variërend van een eenvoudig exemplaar tot een complexe cilinder met sleutels die niet te kopiëren zijn. Maar pas op, als je je slot wil veranderen om je huis veiliger te maken, volstaat het vervangen van de cilinder niet. Als je geen gepantserde deur laat plaatsen, is het beter om het volledige slot te vervangen en daarbij te kiezen voor een model met meerdere vergrendelingspunten.

Welk slot kies je?

Zoals je je wel kan voorstellen past niet elk slot op elke deur. Daarom is het belangrijk om het type slot op je deur te identificeren. Is het een insteekslot of een opbouwslot? Goed om weten: insteeksloten zijn verborgen en het mechanisme zit verborgen in het blad van de deur, terwijl bij opbouwsloten het volledige mechanisme zichtbaar is, wat de installatie vergemakkelijkt. Bovendien zijn de meeste insteeksloten omkeerbaar, maar bij opbouwsloten is dat niet het geval!

Het is ook belangrijk om uit te zoeken welke kant je deur opgaat om een geschikt model te kiezen. Ga hiervoor binnen staan. Als de deur wordt geopend door hem naar je toe te trekken en de handgreep zit rechts, dan heet het een ‘rechts slot’. Als je de deur open moet duwen en de handgreep zit links, dan heet het een ‘links slot".

Hoofddoel: veiligheid!

Als het om veiligheid gaat tenslotte, is het ene slot het andere niet. Voor een toegangsdeur en een sterk slot ga je indien mogelijk voor een meerpuntsslot, waarbij de sleutel meerdere vergrendelingspunten bedient. Wat de cilinder betreft: hoe complexer de cilinder, hoe moeilijker hij te kraken is. Je kan ook kiezen voor een slot met een cilinder die beter bestand is tegen inbraakpogingen.

Een ander belangrijk punt: om te voorkomen dat je sleutel gemakkelijk gekopieerd kan worden, zijn er sleutels die niet gereproduceerd kunnen worden. Tenzij je ze bestelt bij de fabrikant, die dat alleen doet wanneer een specifiek document wordt voorgelegd. In dat geval kan de reproductie van een sleutel duur zijn. Tot slot: als je eerder van het verstrooide type bent, waarom probeer je dan niet een geconnecteerd slot? Je kan dan je smartphone gebruiken om je huis binnen te gaan.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼