Verhuurbeheer: wat zijn de kosten?

24/11/2022

Het verhuren van een pand zorgt natuurlijk voor inkomsten. Maar het brengt ook een aantal verplichtingen met zich mee, en… kosten! Hoe kan je die optimaliseren en zo de rendabiliteit van je investering opkrikken?

Het vooruitzicht van regelmatige inkomsten via verhuur kan natuurlijk heel aantrekkelijk zijn voor (aspirant-)verhuurders die overwegen panden te verhuren. Maar vergeet niet dat het beheer van een vastgoedportefeuille een zorgvuldige organisatie vereist. En dat het ook kosten met zich meebrengt waarmee rekening gehouden moet worden bij de berekening van de rendabiliteit van een investering.

Variabele kosten

Er bestaan verschillende oplossingen, de ene al duurder dan de andere, om eigenaren te helpen met hun verhuurbeheer. De volledige uitbesteding aan een vastgoedbeheerder is een goede oplossing, maar ook de duurste. De verhuurbeheerder neemt alle stappen voor zijn rekening, van het vinden van een huurder tot de inventaris van de inrichting aan het eind van de huurperiode, inclusief de regelmatige controle van de huurprijzen. Maar in dit geval kunnen de aangerekende honoraria oplopen tot 10% van de huurprijs, of zelfs meer als je extra diensten wil.

Beheersoftware

Gebruikmaken van de hedendaagse digitale oplossingen is een interessant en minder duur alternatief voor verhuurbeheer via een makelaar. Door te kiezen voor verhuurbeheersoftware kan je veel taken automatiseren en het beheer van huurwoningen vereenvoudigen, maar dan tegen veel lagere kosten.

‘Saas’ of ‘On premise’

Ook in de categorie beheersoftware is er een grote verscheidenheid in het aanbod. ‘Software as a service’ (SaaS)-programma’s zijn gemakkelijk te gebruiken (online toegankelijk) en goedkoop (meestal tussen de € 1,5 en € 9,5 per woning). Bovendien zijn ze over het algemeen erg populair bij eigenaars, omdat ze een gebruiksvriendelijke en intuïtieve interface bieden. ‘On premise‘ software vereist de aankoop van een licentie voor lokaal gebruik op een computer. De kosten daarvan zijn daarom over het algemeen veel hoger en hun gebruik is vaak ook ingewikkelder (in die mate zelfs dat er training voor nodig is). Tenslotte mogen we de mogelijkheid niet vergeten om te kiezen voor gratis beheersoftware. Maar die biedt over het algemeen een vrij beperkte functionaliteit. Het is daarom beter om te kiezen voor een compleet softwarepakket dat tegen een betaalbare prijs wordt aangeboden, zoals bijvoorbeeld Smovin, om de prestaties van je vastgoedportefeuille efficiënt te optimaliseren.