Verhuurbeheer: wat zijn de kosten?

21/09/2022

De verhuur van een woning genereert uiteraard inkomsten, maar levert ook kosten op. Welke? En hoe houd je hier rekening mee om de winstgevendheid van je investering te waarborgen?

Het verhuren van één of meerdere woningen vereist een rigoureuze organisatie, die vaak tijdrovend is om een optimale werking van de vastgoedportefeuille te garanderen. Wie geholpen wil worden bij deze taak, kan beroep doen op een professional uit de sector, zoals een makelaar, of een tool zoals Smovin gebruiken, wat een goedkopere oplossing is.

Te hoge kosten?

Door het verhuurbeheer van uw woning uit te besteden aan een makelaar, kunt u profiteren van zijn goede kennis van de markt en de administratieve formaliteiten, evenals een uitgebreid netwerk van huurders om leegstand te voorkomen. Deze oplossing brengt echter aanzienlijke kosten met zich mee die de winstgevendheid van de investering kunnen beïnvloeden. Over het algemeen vertegenwoordigen de kosten van verhuurbeheerkantoren een percentage van de huuropbrengst van het verhuurde pand. Dit percentage wijzigt naargelang de gevraagde diensten, van het zoeken naar de huurder tot plaatsbeschrijving achteraf. De kosten van het bureau draaien echter over het algemeen rond 10% van het huurbedrag. Of nog meer als de verhuurder kiest voor extra opties, zoals bijvoorbeeld een verzekering op de onbetaalde huur.

Alternatieve oplossing

Tegenwoordig kunt u echter genieten van een tussenoplossing tussen een volledig eigen beheer, met alle gedoe dat daarbij hoort, en een dure uitbesteding via een immokantoor. Door gebruik te maken van huurbeheersoftware is het namelijk mogelijk om veel taken te automatiseren en het beheer van gehuurde woningen te vereenvoudigen tegen aanzienlijk lagere kosten. Sommige verhuurbeheersoftware is tegenwoordig zelfs gratis toegankelijk. Als u echter wilt genieten van extra of complexere functies, zijn er abonnementspakketten beschikbaar. In ieder geval blijven met deze verhuurbeheersoftware de maandelijkse kosten betaalbaar. Naast de gratis aanbieding kost een huurbeheersoftware zoals Smovin bijvoorbeeld slechts tussen de 3 en 7 € / maand per woning, afhankelijk van de behoeften. Een bedrag dat beperkt is, maar al veel tijd bespaart en beheerfouten vermijdt…