Een gat in de muur vullen: wel product kies je?

15/09/2022

Door een verhuis of een aangepaste inrichting kan het gebeuren dat je gaten in de muur moet opvullen die ontstonden door nagels, schroeven of pluggen. Dit is hoe je dat doet zonder problemen.

Voor je een gat in een muur vult, is het in de meeste gevallen aan te raden om het oppervlak voor te bereiden. Dit doe je door het gebied er rond te schuren, zodat het gekozen vulmiddel gemakkelijker kan hechten. Omdat het om een klein oppervlak gaat, kan je het beste fijn schuurpapier gebruiken en handmatig te werk gaan. Het stof haal je dan weg met een plumeau, een borstel of een stofzuiger voor een perfecte afwerking.

3 producten, waarvan één eerder ongewoon

Het eerste product dat gebruikt kan worden voor kleine gaatjes, hoe verrassend ook: tandpasta. Als het gaat om heel kleine gaatjes, en dus vooral diegene die door spijkers zijn achtergelaten, kan je het schuren achterwege laten. Tandpasta, een product dat niets te maken heeft met de doe-het-zelfwereld, kan in dit geval een grote hulp zijn. Natuurlijk kies je voor een witte tandpasta en breng je een dun laagje aan op het gaatje. Strijk de tandpastalaag tenslotte glad met je vinger of een kleine plastic spatel en laat het geheel drogen.

Een andere mogelijkheid is siliconenkit, een product dat de meeste doe-het-zelvers in huis hebben. Het is makkelijk te gebruiken en je kan kleine beschadigingen in een huis mee repareren, zoals gaten in een muur. Ook hier geldt: gewoon aanbrengen, gladstrijken en laten drogen.

Tot slot een must voor grotere gaten: de vulpleister. Het is in winkels verkrijgbaar in 3 verschillende vormen:

  • kant-en-klaar,
  • in poedervorm,
  • in pastavorm.

De eerste heeft de voorkeur voor kleine of middelgrote gaten, terwijl poeder of pasta beter geschikt is voor grote gaten en die in buitenmuren.

Zo ga je te werk:

  • Welke soort vulpleister je ook kiest, breng het product met een spatel zo diep mogelijk in het gat aan.
  • Als het gips zich gezet heeft, strijk je het oppervlak goed glad met een pleistermes.
  • Laat vervolgens drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
  • Herhaal de handeling om een afwerklaag aan te brengen en het gat volledig te vullen, en zorg ervoor dat je het gips aan het eind van de handeling gladstrijkt. Voilà, je muur is weer zo goed als nieuw!