Onweer: kan bliksem je PC beschadigen? Hoe vermijd je schade?

3/08/2022

De risico’s van bliksem neem je best niet te licht op. Hoewel onweer eerder zeldzaam is, vormt het toch een niet te voorzien risico dat destructieve gevolgen kan hebben voor je computermaterieel!

Computers zijn onmisbare instrumenten geworden voor veel professionals, maar ook voor particulieren. Hoewel hun functie voor sommigen beperkt blijft tot gegevensopslag, zijn ze echte ‘rechterhanden’ voor telewerkers. En het slechte nieuws is dat netwerkinstallaties, net als elektrische installaties, gevoelig zijn voor blikseminslagen. Dat betekent dat ze tijdens een hevige storm kunnen uitvallen. Het is daarom van essentieel belang om apparatuur te gebruiken die je computermaterieel tegen bliksem beschermt!

Een bliksemafleider

De plaatsing van een bliksemafleider biedt een doeltreffende bescherming voor de elektrische installaties en het computernetwerk van je huis. Het is een beveiliging die buiten het huis geplaatst wordt. De rol van dit apparaat is om de bliksem op te vangen, naar één enkel punt te geleiden, en vervolgens naar het omringende terrein te leiden zonder dat hij het gebouw binnendringt.

Behalve bliksemafleiders kunnen ook bliksembeveiligingsstopcontacten gebruikt worden. Deze zijn bedoeld om de stroomvoorziening te beschermen tegen bliksemstormen. Enerzijds zijn er centrale bliksembeveiligers die in het schakelbord naast de stroomonderbreker geïnstalleerd worden, en anderzijds zijn er lokale bliksemafleiders die tussen de toestellen en de stopcontacten geplaatst worden. Door je apparaten, waaronder routers en modems, van een overspanningsbeveiliging te voorzien, kan je je hele IT-installatie beschermen.

Compatibiliteit

Niet alle stekkerdozen met overspanningsbeveiliging zijn trouwens compatibel met alle apparatuur! Daarom is het belangrijk je overspanningsbeveiligend stopcontact met zorg te kiezen, zodat het de best mogelijke bescherming voor je apparatuur biedt. Wifi powerline adapters zijn bijvoorbeeld niet compatibel met dit type contactdoos. Wifi powerline adapterstopcontacten werken immers met frequentiebanden die door de overspanningsbeveiliging weggefilterd worden.

Voordat je een overspanningsbeveiliging koopt, is het daarom aan te raden om een lijst te maken van de apparatuur die bescherming nodig heeft en een verkoper te raadplegen, om er zeker van te zijn dat het model dat je wil kopen compatibel is.