Hoe krijg je een lening aan 0% voor je renovaties?

21/06/2022

Je hebt een oude woning en je wil die renoveren voor meer comfort en zuinigheid? Dan kan je overheidssteun vragen. Ga voor je de werken start na of je in aanmerking komt voor een premie of een lening aan 0%.

Pexels

Je woont in Brussel

In Brussel heb je recht op verschillende soorten steunmaatregelen, afhankelijk van het soort werk dat je uitvoert.

Je renoveert de verwarming, isolatie of ventilatie van je huis

Als je je verwarmingssysteem vervangt of de isolatie en ventilatie van je gebouw verbetert, kan je een Energiepremie aanvragen. Die premie dekt tot 70% van de kosten, tot een maximum van € 200.000.

Tot 31 december 2021 heb je ook recht op een bonus van 10% tot 50% van het bedrag van je Energiepremie, zodat je de werken ondanks de huidige economische moeilijkheden kan uitvoeren.

Je renoveert je gevel

Als je je voorgevel renoveert om hem tegen vocht of graffiti te beschermen of gewoon om hem nieuw leven in te blazen, heb je recht op een gevelverfraaiingspremie die tussen de 30% en 80% van de kosten van de werkzaamheden dekt.

Je renoveert een ander deel van je huis

Voor alle andere werkzaamheden (dakbedekking, gas, elektriciteit, geluidsisolatie, enz.) wend je je tot de woningrenovatiepremies. Ze bestrijken het grootste deel van het werk in verband met de veiligheid en het basiscomfort van woningen. Deze subsidies financieren 30% tot 70% van de kosten van renovaties.

Je wil lenen om je renovatiewerken te financieren

Naast de premies biedt Brussel ook een groene lening tegen een rente van 0% tot 2% als de renovaties de energieprestaties van je huis verbeteren. Je kan met deze lening tot € 25.000 lenen.

Je woont in Wallonië

Wallonië biedt financiële steun aan mensen wiens huis ongeschikt is voor bewoning of die het energiezuiniger willen maken.

Je wilt de gezondheid of energieprestatie van je huis verbeteren

Je hebt recht op verschillende premies voor je renovatiewerken als die bedoeld zijn om de gezondheid of energie-efficiëntie van je huis te verbeteren. Het bedrag van de premies hangt af van de uitgevoerde werkzaamheden en je situatie.

Je hebt een lening nodig om je werken te financieren

Dankzij het Rénopack kan je lenen tegen 0%, waardoor je geen rente betaalt op je lening en alleen het kapitaal terugbetaalt . Je kan tot € 60.000 lenen. Het goede nieuws is dat het Rénopack gecombineerd kan worden met premies.

Je woont in Vlaanderen

Als je in Vlaanderen woont, heb je ook recht op verschillende sociale steunmaatregelen, afhankelijk van het soort renovatie.

Je renoveert de structuur, het dak, het schrijnwerk of de technische installaties van het gebouw

De renovatiepremie van het Vlaams Gewest dekt 20% tot 30% van de renovatiewerken aan het dak, de structuur van het gebouw, de elektrische, gas- en verwarmingsinstallaties, en het buitenschrijnwerk. De maximumpremie is €10.000.

Je wil je huis aanpassen aan een oudere

Ben jij of een lid van je huishouden ouder dan 65 en wil je je huis aanpassen om het toegankelijker en comfortabeler te maken? Je kunt een premie voor woningaanpassing aanvragen die 50% van de kosten van de werkzaamheden dekt.

Heb je een lening nodig voor je energierenovaties?

Sinds januari 2021 kan je met de lening aan 0% voor renovatie van het Vlaams Gewest rentevrij lenen als je je huis binnen 5 jaar van een laag energielabel (D, E of F) opwaardeert tot een hoog energielabel (A of B). Je kunt tot € 60.000 lenen.

Opgelet, geld lenen kost ook geld