Batterijen die brand in uw woning veroorzaken: komt de brandverzekering tussen?

4/06/2021

Er bevinden zich steeds meer batterijen in onze huizen. Of ze nu dienen voor onze smartphones, tablets, computers, een draadloze stofzuiger of een elektrische fiets, ze zijn letterlijk ons dagelijks leven binnengedrongen in de afgelopen twintig jaar.

Dave Hoefler

Het probleem: de meeste mensen beseffen wel dat een batterij een beperkte autonomie en kracht heeft, maar het is net zo belangrijk om je bewust te zijn van hun potentieel gevaar. De afgelopen jaren werden de gevallen van explosies of zelfs branden na oververhitting veel talrijker en niet alleen tijdens het opladen.

Hoe zit het met mijn brandverzekering?

Goed nieuws: uw brandverzekering komt tussen, ook als de brand uitbrak door een batterij die aan het laden was. In de praktijk zal een woningverzekeringspolis altijd tussenkomen in geval van schade, ongeacht de oorzaak van de brand.

De enige uitzondering: een opzettelijke brand. De schade veroorzaakt door oververhitting en de mogelijke explosie van een defecte batterij is dus inderdaad gedekt!

Is deze verzekering verplicht?

Ter herinnering: in tegenstelling tot huurders (die vaak verplicht zijn om zichzelf te verzekeren, als het huurcontract een specifieke clausule bevat die hen verplicht om een brandverzekering af te sluiten), zijn eigenaars-bewoners niet wettelijk verplicht om een dergelijke verzekering af te sluiten. Het wordt echter ten zeerste aanbevolen om dit te doen, om voorbereid te zijn op eventuele valkuilen. We herinneren er ook aan dat eigenaars die een woning verhuren, maar die een hypothecaire lening op het gebouw hebben, de facto verplicht zijn om een brandverzekering af te sluiten.