Bescherming tegen oplichterij: in ieders belang

15/01/2019

LEES DEZE PAGINA HEEL AANDACHTIG A.U.B.

Immovlan.be wil u waarschuwen over bedrieglijke advertenties die op het internet circuleren. Ook de immobiliënmarkt blijft hier spijtig genoeg niet van gespaard. Sommige mensen met slechte bedoelingen maken misbruik van de eerlijkheid van nietsvermoedende burgers.

Dankzij zeer praktische tools, die speciaal daarvoor ontwikkeld zijn, blokkeert Immovlan.be automatisch het grootste deel van deze foute of oneerlijke advertenties.

Immovlan.be garandeert immo zoekertjes van prima kwaliteit het hele jaar door.

Toch zullen er steeds fraudeurs blijven bestaan en is het mogelijk dat er, ondanks onze inspanningen, toch advertenties ontsnappen aan de waakzaamheid van onze klantendienst.

Wij beschouwen het als onze plicht om u hiervan op de hoogte te brengen en u te herinneren aan enkele nuttige tips om die valkuilen te vermijden. Dat zorgt voor een optimale beveiliging van elke aankoop-, verkoop- of huurtransactie van immobiliën.

1. Het vastgoed van een particulier in alle veiligheid aankopen of huren?

a. Stort nooit een voorschot voor de sleutels vooraleer u de eigenaar of de makelaar ontmoet heeft.
b. Stort nooit geld vooraleer u het pand bezocht heeft en de zaken met de eigenaar besproken heeft.
c. Zorg dat u tijdens het bezoek vergezeld bent van een vriend (getuige) of een persoon met ervaring en/of kennis in immobiliën.
d. Plan dit bezoek beter overdag om te kunnen oordelen over natuurlijke lichtinval en lawaai van het verkeer bijvoorbeeld.
e. Vraag ook om de officiële papieren van het pand te kunnen inkijken (factuur elektriciteit, water, gas bv.) en de identiteit van de eigenaar die erop vermeld is.
f. Maak een schriftelijk contract op en verwijs naar ons advies inzake verkoopcompromis.
g. Teken geen contract dat u verdacht, onvolledig of volledig fout lijkt in vergelijking met het bezochte pand.

2. Hoe een oplichter herkennen?

a. Oplichters stellen vaak een veel te lage verkoopprijs voor: “het is te mooi om waar te zijn”!
b. Oplichters gebruiken vaak betaalmiddelen zoals Western Union, BidPay of MoneyGram. Ons advies: gebruik nooit dit soort betaalmethode!
c. Vele oplichters reageren op een verkoopzoekertje door een heel aantrekkelijk aankoopvoorstel te doen. Ze bieden soms zelfs een stuk boven de vraagprijs. Wees dan op uw hoede.
d. Oplichters zijn vaak actief vanuit het buitenland. Niet Europese internationale telefoonnummers (Afrika, Azië, enz.) zijn vaak synoniem voor fraude. Als het nummer niet correct is of de persoon niet opneemt, dan kunt u beter ook op uw hoede zijn.
e. U kunt beter e-mailadressen die u vreemd lijken (afkomstig van verre landen (.ws, .li, enz.) of foute mailadressen (@goggle.com in plaats van @google.com bijvoorbeeld) aan ons doorgeven.
f. Oplichters trachten u te laten geloven dat de betaling al aan de gang is door een e mail te sturen met een (vals) betalingsbewijs.
g. Immovlan.be komt nooit tussen bij verkoop-, aankoop- of huurtransacties tussen de verschillende betrokkenen (kopers, verkopers, professionals, notarissen, immobiliënkantoren of particulieren). Als u twijfels heeft, neemt u rechtstreeks contact met ons op via e-mail op volgend adres: supportnl@immovlan.be.

3. Slachtoffer van oplichterij?

a. Breng Immovlan.be op de hoogte via e-mail op volgend adres: supportnl@immovlan.be. Wij zullen het zoekertje wissen en alle andere zoekertjes die door de oplichter werden geplaatst.
b. Informeer u op de de federale website van de FOD Economie of dien online klacht in. Immovlan.be staat regelmatig in contact met de Belgische autoriteiten om fraude op het internet te beperken.

4. Heeft u een verdachte advertentie opgemerkt? Iemand gebruikt uw telefoonnummer voor zijn advertentie? Wat te doen?

a. Zoek de oneerlijke advertentie op de internetsite van Immovlan.be. Stuur een e-mail via het formulier "Contact opnemen met de verkoper" om hem te vragen deze informatie te corrigeren.
b. Als hij niet reageert, breng Immovlan.be dan schriftelijk op de hoogte via e-mail op volgend adres supportnl@immovlan.be. Wij zullen uw vraag analyseren en indien vereist de oneerlijke advertentie verwijderen.

5. Antwoord nooit op een e-mail die u om uw login en wachtwoord vraagt.

a. Af en toe versturen oplichters mails die zogezegd afkomstig zijn van Immovlan.be. Ze gaan zelfs zover om onze stijl en ons logo perfect te imiteren, of een valse toegangspagina tot onze website te maken.
b. Ze azen via een misleidende uitvlucht op uw login en wachtwoord om valse advertenties op uw account te plaatsen. Die valse advertenties dienen dan om kopers te lokken en ze te overtuigen een voorschot te storten via Western Union (of een ander gelijkaardig organisme) door gebruik te maken van uw naam.
c. Die praktijk is schering en inslag op het internet (banken worden regelmatig geviseerd) en heet “phishing” (vissen naar wachtwoorden) in het Engels. Antwoord nooit op een e-mail die zogezegd verstuurd is door Immovlan.be en die u om welke reden dan ook vraagt om uw toegangsgegevens opnieuw in te voeren of door te geven, want dit is een poging tot diefstal van uw toegangsgegevens voor oneerlijke doeleinden.

Kortom, slechts één adres om te onthouden bij twijfel over een immo-advertentie: supportnl@immovlan.be

Tot uw dienst, voor immo zoekertjes van prima kwaliteit in alle vertrouwen.

Het Immovlan.be team