Nieuws – 7 tips om duurzamer te wonen

8/08/2017 -

Ecologie wordt steeds belangrijker. Huizen worden kleiner, mensen gaan bewuster om met energie en groen is de weg om te bewandelen. Maar hoe trek je dat nu door in je woning? Wij geven je alvast enkele tips mee om duurzaam te wonen. Vlot toepasbaar en helemaal niet duur!

 

1. Woon kleiner 

Het is een trend, maar we kunnen het niet genoeg onderstrepen: kleiner wonen is duurzamer wonen. Je verbruikt een stuk minder energie. Door je woning logisch in te richten hoeft het nog geeneens ten koste te gaan van je comfort. 

 

2. Gebruik duurzame materialen 

Moet je nog bouwen of ga je verbouwen? Kies dan voor duurzame materialen. Ze zijn soms een beetje duurder in aankoop, maar deze investering verdien je al snel terug. Zowel financieel als qua gevoel. Ga voor een groen dak, gebruik hout en let op de labels. Kijk ook voor je interieur naar duurzame materialen die lang meegaan. Ben je zelf een beetje handig, dan kan je door zelf de handen uit de mouwen te steken en oude materialen te hergebruiken hele mooie dingen realiseren. 

 

3. Verbruik minder energie 

Neem kortere douches, kies voor duurzame ledverlichting en zet de verwarming af en toe een beetje lager. Dit is niet enkel beter voor het milieu, maar ook voor je portefeuille. Zonnepanelen zijn een verstandige investering. Zelfs nu de subsidies stevig zijn teruggeschroefd, verdien je je investeringen in enkele jaren terug. 

 

4. Recycleer en koop tweedehands

Recycleren is ontzettend belangrijk als je duurzaam wil wonen. Door het recycleren van afval of het hergebruiken van materiaal leg je veel minder beslag op het milieu. Omdat je geen nieuwe spulletjes moet aanschaffen bespaar je nog stevig ook. 

 

5. Haal groen in huis 

Op zoek naar duurzame decoratie? Laat de planten maar aanrukken! Sterke kamerplanten zuiveren de lucht en blijven lang leven. 

 

6. Ruim geregeld op 

Ok, het is misschien niet strikt noodzakelijk om duurzaam te leven, maar het maakt je leven alvast een stuk aangenamer. Kies voor duurzame schoonmaakmiddelen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Er is ondertussen een ruime keuze aan natuurlijke schoonmaakmiddelen die even goed werken dan schadelijkere varianten. 

 

7. Verbouw je eigen voeding 

Een moestuintje, een serre: je eigen groenten kweken is niet alleen leuk, het zorgt er ook voor dat je bewust omgaat met je voeding.

 

door Kevin StickensTerug naar het nieuwsoverzicht