Nieuws – Waarom zonnepanelen niet per se op je eigen dak hoeven

10/08/2017 - Immovlan.be

Hoewel de subsidies voor zonnepanelen stevig zijn teruggeschroefd, blijft het op iets langere termijn een verstandige investering. Echt mooi vallen die zonnepanelen op je dak vaak niet te noemen en daar komt nog bij dat niet alle daken geschikt zijn. Is jouw dak niet geschikt of beschik je niet over een eigen dak? Da’s geen onoverkomelijk probleem…

 

Zonnehubs 

Zonnehubs zijn zonneparken op daken van bedrijven of appartementsgebouwen. Vaak is het mogelijk om hier een participatie in te kopen. De kosten schommelen rond de € 350 voor een zonnepaneel en een jaarlijkse kost die vaak onder de € 10 ligt. Het gaat hier om een initiatief van Eneco en de geschatte jaarlijkse opbrengst ligt rond de 250 kWh. Dit wordt netjes verrekend op je energierekening. 

 

Lokale energiecoöperatie

Leef je in een milieubewuste buurt? Fijn, dan kunnen jullie samen een energiecoöperatie starten. Met dit project participeer je dan in zonnepanelen in je buurt. Je investeert een bepaald bedrag en daarmee word je dan eigenaar van een zonnepaneel. Meer en meer van dergelijke initiatieven komen op. Het bekendste voorbeeld is misschien wel samenzon.org

 

Werk met een groene energieleverancier

Niet het budget om zelf te investeren in zonnepanelen of om te participeren in projecten? Ook dat hoeft geen probleem te zijn. Ondertussen zijn er heel wat groene energieleverancier op de markt, waar je met een goed gevoel energie van kan afnemen. Vaak werken ze ook samen met mensen die meer hernieuwbare energie opwekken dan ze zelf kunnen gebruiken en kopen ze deze op. Bij sommige van deze leveranciers is het zelfs mogelijk om aan te geven van wie je energie wil afnemen. 

 

Ondertussen zijn er heel wat sites op de markt, waar je naast de prijs van de energie, ook kan selecteren op groene energie. Check wel altijd even of het effectief om groene energie gaat en dat het meer is dan een marketingpraatje!  

 

Check je dak met de zonnekaart

Wist je trouwens op de zonnekaart van Vlaamse Energieagentschap online kan checken of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Bovendien zie je ook onmiddellijk hoeveel zo een installatie zou kosten als je ze laat plaatsen.

 

door Kevin StickensTerug naar het nieuwsoverzicht