Nieuws – 5 tips om snel en eenvoudig water te besparen

13/04/2017 – Immovlan.be

We verbruiken met zijn allen best wel wat water, dat voel je niet alleen op je factuur, water wordt ook schaarser met alle gevolgen van dien. Het is nochtans helemaal niet moeilijk om spaarzaam met water om te gaan, wij geven je alvast een aantal tips mee! 

 

1. Repareer lekken 

Lekken kosten je toch al snel enkele liters per jaar. Je hebt de evidente die onmiddellijk opvallen zoals een lekkende kraan, maar ook onzichtbare lekken in leidingen komen voor. Af en toe je watermeter controleren en een simpel trucje toepassen kan helpen. Noteer de stand van de meter vlak voor je gaat slapen, in principe moet de waterstand als er geen apparaten water verbruiken ‘s ochtends exact dezelfde zijn. Ook bij een fors stijgend waterverbruik zonder aanwijsbare reden, mag je je vragen stellen. 
 

2. Gebruik regenwater

Je kan heel wat water besparen door regenwater te gebruiken. Voor nieuwbouw is het bovendien al een tijdje verplicht een regenwaterput te plaatsen en ook effectief te gebruiken. Je kan er niet enkel je tuin mee sproeien, regenwater kan ook perfect van pas komen bij het doorspoelen van je toilet of om te gebruiken in je wasmachine. 
 

3. Neem je kranen onder handen 

Wist je dat er kranen zijn die je effectief water kunnen doen besparen. Installeer een perlator daarmee daalt je waterverbruik stevig. Dit kan trouwens op zowel een nieuwe als een bestaande kraan. Nog minder verbruiken? Bekijk dan eens een low-flowkraan, die verbruikt maar 3 liter per minuut. 
 

4. Matig het douchen 

Het goede nieuws voor douchefanaten: een bad verbruikt veel meer. Wil je minder verbruiken bij het douchen opteer dan voor een aangepaste waterbesparende douchekop. Momenteel zijn er zelfs e-showers, waarbij een douchecomputer aangesloten wordt op het internet. Besparingen tot 85% op het waterverbruik zijn mogelijk met deze toepassing. Het gaat hier om een circulatiedouche waarbij de waterdruppels 9 keer worden gebruikt. Een vernuftig systeem dat goed is voor je verbruik.  
 

Nog een paar quick wins

 
Deze kleine handelingen kunnen je ook nog fiks wat water doen besparen: 
 
  • Laat de kraan niet openstaan bij het tanden poetsen
  • Installeer een waterbesparend toilet met verschillende knoppen, moest je dat nog niet hebben 
  • Zet je vaatwasser of wasmachine pas op als deze volledig gevuld zijn 
 

door Kevin Stickens

 


Terug naar het nieuwsoverzicht