Nieuws – Zo zeg je je huurcontract op zonder bijkomende kosten

10/01/2017 – Immovlan.be

Huur je een woning of een appartement maar ben je toe aan je eigen stekje? Of wil je gewoon verhuizen naar een andere huurwoning? Je gaat dan je huurovereenkomst moeten opzeggen. Dit doe je maar beter correct om nutteloze kosten te vermijden. Hou in elk geval rekening met de onderstaande bepalingen... 

 
 
Als huurder kan je een huurcontract op elk moment opzeggen. Je hoeft dit niet te verantwoorden maar je moet wel een vooropzeg van 3 maanden respecteren. De opzeg start de eerste dag van de maand, volgend op de opzeggingsdatum. 
 
Wil je in de eerste 3 jaar na het sluiten van de huurovereenkomst al vertrekken, dan moet je een opzeggingsvergoeding betalen. Deze kan drie, twee of één maand huur bedragen, afhankelijk of je opzegt in het eerste, tweede of derde jaar van de huur. 
 

Hoe pak je je opzeg het beste aan? 

 
Controleer de registratie van het contract
 
Is je contract niet geregistreerd, dan hoef je zelfs geen opzeg te respecteren. Heb je geen exemplaar van je huurcontract dat afgestempeld is door het registratiekantoor, dan is de kans groot dat de overeenkomst niet geregistreerd is. Controleer dit even bij het registratiekantoor. 
 
Zorg voor nieuwe huurders
 
De meeste verhuurders willen je opzeggingsvergoeding laten vallen als je zelf voor nieuwe huurders zorgt. De verhuurder verliest zo immers geen inkomsten. 
 
Kies het juiste tijdstip
 
Reken even uit hoelang je al huurt. Een goede timing om je overeenkomst op te zeggen kan je geld doen besparen. 
 
Weet ook dat bij het beëindigen van de overeenkomst de einddatum de referentie is en niet de begindatum van de opzegtermijn. 
 
Kijk uit met een vaste termijn 
 
Heb je een huurovereenkomst afgesloten met een vaste termijn voor maximaal drie jaar, dan ben je gebonden aan deze overeenkomst. Je zal huur moeten betalen tot het einde van de overeenkomst, tenzij je misschien voor nieuwe huurders kan zorgen en de verhuurder een beetje inschikkelijk is. 

Tekst: Kevin Stickens
 


Terug naar het nieuwsoverzicht